A katalán lektor utolsó vacsorája

Az SZTE Hispanisztika Tanszéke idén is megrendezte a Spanyol Kulturális Napokat, melynek egyik programja a Nyugi kertben szervezett katalán vacsora volt, ahol Jordi Gimeno főzött a vendégeknek.

Jordi_foz– Olyan ételeket választottam, amiket a szabad ég alatt is könnyű elkészíteni – magyarázta Jordi Gimeno. Az SZTE Hispanisztika Tanszék katalán lektora paradicsomos pirítóssal, felvágottal, tonhalas salátával, valamint nyúlhússal és zöldségekkel készült tésztás egytálétellel várta a katalán vacsoraestre érkező vendégeket a Nyugi kertbe. A fogások osztatlan sikert arattak. Nem csoda, hiszen Jordi otthon, Spanyolországban 16 évig szakácsként dolgozott.

 

– Öt évvel ezelőtt, kalandvágyból jöttem Magyarországra. Úgy gondoltam, ez egy egzotikus hely, még soha nem jártam itt. Nagyon jó döntés volt, hiszen az első naptól kezdve otthon éreztem magamat – magyarázta Jordi, aki legnehezebb feladatként a magyar nyelv megtanulását említette. – Három évig nem tudtam magyarul beszélni. De mostanra csak sikerült – mondta nevetve. Nehéz volt megszoknia azt is, hogy Magyarországon sokkal hamarabb kezdődik a nap, mint a spanyoloknál. – Ott reggel nyolc még hajnalnak számít, senki nem tart órát az egyetemen. katalan_estEste tíz órakor viszont még kint játszanak a gyerekek is az utcán. Ha a fiammal ezt Szegeden csinálom meg, rossz apának néznek – ecsetelte a különbségeket. Az ételekre is kitért. – Kedvencem a szegedi halászlé. Két évig tartott, míg megszoktam. Mikor először kértem, gondoltam, eszem egy finom tenger gyümölcseiből készült levest. A ponty íze meglepett, de csak megszerettem – hallottuk tőle.

 

Tanítványai rajonganak Jordiért. Nem csoda, hiszen sok izgalmas élményt köszönhetnek neki. Minden évben kirándulni vitte diákjait Barcelonába. Az egyetemistákat nővére házában szállásolta el. Részt vett többek között a Magyar Katalán Nap és a Katalán Tanulók Találkozójának szervezésében is. Balatonfüreden egy fordítószemináriumra vitte el tanítványait. Csáth Géza, Szabó Magda és Rejtő Jenő műveiből fordítottak le részleteket.

 

Szöveg: Bobkó Anna

Fotók: Tordai Kamilla

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.