SZTE BTK 2023. november

2023. november 30.

Korábban már megírtuk: a szegedi bölcsészkar ismét nyílt napot tart az érdeklődő felvételizők 2023. december 18-án, hétfőn, 9:30-tól a kar főépületében.


A teljes programról, igazoláskérésről, nyereményjátékról és további részletekről itt írtunk bővebben.


Ebben a cikkben pedig hozzuk is a miniórák listáját és a regisztrációs linket! A jelentkezés december 14-én 20:00-kor zárul!

2023. november 29.

Pioneer Hungarian Women in Science and Education II. címmel jelent meg huszonkét magyar kutatónőt bemutató tanulmánykötet az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság égisze alatt, az Akadémiai Kiadó gondozásában, a 2022-ben publikált, azonos című kötet folytatásaként, Cristian Réka Mónika és Kérchy Anna, az SZTE Angol-Amerikai Intézetének oktatói szerkesztésében. A könyvet a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában (Szeged 6720, Somogyi utca 7) mutatják be 2023. november 30-án 14 órakor a 110 előadóteremben.

2023. november 27.

Dr. Dunai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének adjunktusa 2023-ban Mestertanár Aranyérem kitüntetésben részesült. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács által megalapított díjat azoknak a tanároknak ítélik oda, akik mentorként legalább egy évtizede aktívan és eredményesen vesznek részt a tudományos diákköri munkában. Dunai Tamás oktatási és kutatási területe a média- és kultúratudomány, középpontjában pedig a képregénykutatás áll.


A díj kapcsán beszélgettünk vele.

2023. november 27.

Úgy érzi, tehetséges valamiben? Szívesen megmutatná képességeit több száz fős közönség előtt is?


Az SZTE BTK következő diplomaosztójának előadójaként most élőben is megmutathatja tehetségét, miközben részese lehet a bölcsészkar végzőseinek itt töltött utolsó pillanatainak!


Az ünnepségnek hagyományosan része, hogy a köszöntő beszédek és az oklevelek átadása mellett egy előadás is gazdagítja a végzősök diplomaosztós élményét. Szeretnénk, ha ezt az élményt a jövőben a BTK-hoz kötődő hallgatók, oktatók, dolgozók biztosítanák a diplomázóknak!

2023. november 22.

A Szegedi Tudományegyetem nyílt napját 2023. november 30-án tartja az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A nyílt nap képzési kiállításán a leendő hallgatók a karok képviselőinek tehetik fel kérdéseiket.


Az egyetem 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.


Szeretnénk egyúttal a középiskolai vezetők, osztályfőnökök, pályaválasztási tanácsadók és minden érdeklődő szaktanár számára is lehetővé tenni az egyetemi képzésekre vonatkozó részletes információk beszerzését a nyílt napon.


A nap során a BTK külön programot is szervez az érdeklődőknek, amelyre a cikk alján jelentkezhetnek a felvételizők.

2023. november 21.

A Szegedi Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskolája minden évben meghirdeti a Nyelvészdoktoranduszok Országos Konferenciáját. A huszonhetedik LingDok konferenciára 2023. november 30-án és december 1-én kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.

2023. november 21.

Az SZTE BTK tudományos műhelye, az ANIMALIA Kutatóközpont következő eseménye az Állati jelképek: Irodalmi és művészettörténeti mozaikok című szimpózium, amely 2024. november 22-én 14 órától kerül megrendezésre az MTA SZAB Székház (Szeged 6720, Somogyi utca 7) 217 termében. A 2017-ben alakult Kutatóközpont interdiszciplináris perspektívából, a legkülönbözőbb kutatási területeken (eszmetörténet, irodalomtörténet, filológia, művészettörténet, állatszimbolika, zooszemiotika, néprajz és etnozoológia, etológia stb.) vizsgálja az állatok értelmezésének, szimbolikájának és általában a humanitas és animalitas sokrétű kapcsolatának és interpretációjának kulturális jelentőségét.

2023. november 17.

Az SZTE BTK-n idén is nyílt napot tartunk mindazoknak, akik a felvételi előtt állnak és érdeklődnek a szegedi bölcsészkar igen széles képzési kínálata iránt! A kar főépületében 2023. december 18-án, 9:30-tól kezdődően képzéseink és különböző egységeink saját standjainál tájékozódhatsz, de felvételi tájékoztatóval, épülettúrával és miniórákkal is várunk! A rendezvényre való belépés nem, de a miniórák látogatása regisztrációköteles!

2023. november 16.

Hogyan készült? A kiadóigazgató, a műfordító, a tudományos lektor és a grafikusművész válaszolt a kérdésekre, árult el műhelytitkokat Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány című könyvéről beszélgetve. A Nobel-díjas kutató memoárkötetének rendhagyó szegedi bemutatóján jártunk.

2023. november 16.

A Tanítsunk Magyarországért! országos program keretében hét elektromos kisbusszal gazdagodott a Szegedi Tudományegyetem. A járművek a mentorálási munkát segítik és hozzájárulnak a mobilitás javításához is a régióban.

2023. november 14.

Az SZTE immár több mint húsz éve november 11-én ünnepli az Egyetem Napját. Ez a nap többszörös ünnep a Szegedi Tudományegyetemen: 1872. november 11-én kezdődött meg a tanítás az intézmény jogelődjének tekintett kolozsvári egyetemen, 1940. november 11-e a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitójának napja. E jeles napon a Szegedi Tudományegyetem a nagy elődökre emlékszik és emlékeztet, ápolja hagyományait és kitünteti a jelen olyan kiválóságait, akik hozzájárulnak az universitas jövőjének építéséhez. Az ünnepségen kitüntetésben részesült mások mellett prof. dr. Csíkos Csaba, dr. Vo Van De és prof. dr. Kérchy Anna.

2023. november 14.

A nagy sikerű, többszáz érdeklődővel bíró szolnoki nyílt nap után a bajai Bácskai Kultúrpalotában folytatja roadshowját a Szegedi Tudományegyetem. Az eseményen, 2023. november 18-án 10:00 és 14:00 óra között bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

2023. november 07.

Szeged adott otthont 2023. október 30-án a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet éves board meetingjének, amelyen az intézet vezetői mellett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) vezetői, képviselői vettek részt. A találkozóra a világjárvány lecsengése óta most került újra sor személyesen.

2023. november 07.

A Szegedi Tudományegyetem országos beiskolázási kampánya keretében széles képzési kínálatának bemutatása mellett a 2024-es felvételi változásokról is átfogó tájékoztatást kínál az érdeklődő középiskolásoknak, szüleiknek és tanáraiknak. A 47 állomásos, nagyszabású roadshow-n ismertetik Magyarország legjobb egyetemének képzésein felül a felvételi követelményeket és a pluszpontok megszerzésének lehetőségeit is.

2023. november 06.

Szeged adott otthont a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat megnyitójának, november 3-án, amelyen a köszöntő beszédek és tudományos előadások mellett elismerések átadására is sor került. Idén Eötvös József-koszorúval díjazták karunk professor emeritusát, Szajbély Mihályt is.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.