SZTE BTK 2023. október

2023. október 27.

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is a világ legjobb egyetemei között szerepel a Times Higher Education szakterületi rangsorain. A legfrissebb értékelések alapján az SZTE idén első helyen végzett Magyarországon a neveléstudományi, pedagógus- és tanárképzési kiválósági listán. Emellett felkerült a gazdaságtudományok szakterületi rangsorra, miközben továbbra is jó pozíciókat foglal el a bölcsészettudományok és művészetek, az egészségtudományok, a pszichológia, az élettudományok, az élettelen természettudományok, valamint az informatikatudomány területein.

2023. október 20.
2023. október 19.

The Department of Classical Philology and Neo-Latin Studies (SZTE BTK) invites applications for participation in a joint summer school with School of Law and Social Sciences at Royal Holloway, University of London, in July 2024 for BA, MA, and Master of Education (OT) students of the Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Szeged. The two-week English-language summer school in philosophy and classics, held partly at Royal Holloway, University of London, and partly at SZTE BTK, is open to 10 students from both institutions.

2023. október 17.

Sorozatunkban a 94. Ünnepi Könyvhéten elhangzott előadások tudósításait adjuk közre, amelyeknek főszereplői egykori szegedi bölcsész hallgatók. A beszámolókat Újszászi Ilona, az SZTE Sajtó munkatársa készítette.


Megáll az idő, amikor beleolvasunk Kontra Ferenc: „A Fiú” című kötetébe. A jelenből hátra pillantva elénk tárul a 20. század. A helyét kereső fiú alakváltozataként ismerünk rá a szegedi József Attila Tudományegyetem egykori hallgatójára is… Kontra Ferenc „horvátországi magyar írót” – néhány évfolyamtársuk jelenlétében – Újszászi Ilona újságíró kérdezte a 94. Ünnepi Könyvhét kitüntetett egyetemi rendezvényén „A Fiú”-ról és a férfi útjáról.

2023. október 10.

Szegeden rendezték meg a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Összehasonlító Irodalomtudományi Tagozatának nemzetközi konferenciáját Neohelicon: Acta Comparationis Litteraum Universarum címmel augusztus 28–30. között. A Neohelicon folyóirat ötvenéves fennállásának tiszteletére rendezett tanácskozáson hetedik alkalommal adták át a Vajda György Mihály-díjat, amellyel a fiatal komparatisták eredményeit ismeri el a Társaság. A rangos elismerést, amelyet az AILC magyar tagozatának elnöke, Hajdu Péter professzor (Shenzhen University) adott át, az idei évben Asztalos Veronka Örsike (témavezető: Szajbély Mihály professor emeritus és T. Szabó Levente habilitált egyetemi docens, BBTE), az SZTE Irodalom és Kultúratudományi Doktori Iskolájának hallgatója vehette át.


Hallgatónkkal a díj kapcsán beszélgettünk.

2023. október 10.

Július elejéig pályázhattak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra, az egyik legnívósabb támogatási formára. Az SZTE hallgatói közül 98-an nyerték el az ösztöndíjat, közülük tizenhatan a BTK hallgatói. Az ösztöndíj, az elismerésen felül, 10 hónapra nyújt anyagi támogatást a kiváló teljesítmény fenntartására. Az okleveleket szeptember 27-én ünnepélyes keretek között adta át a kari vezetőség a díjazottaknak.

2023. október 09.

Sorozatunkban a 94. Ünnepi Könyvhéten elhangzott előadások tudósításait adjuk közre, amelyeknek főszereplői egykori szegedi bölcsész hallgatók. A beszámolókat Újszászi Ilona, az SZTE Sajtó munkatársa készítette.


Olvasásnépszerűsítés a (mű)fordítók tapasztalatával? Igen! A könyvkiadásban „háttérmunkás” fordítót is reflektorfénybe állította a 94. Ünnepi Könyvhéten a Szegedi Tudományegyetem több programja is. Nagy Gergellyel, az SZTE angol tanszékén 17 éven át oktató, a szegedi egyetem angol-ógörög szakján diplomázó műfordítóval a Tömörkény gimnáziumban Benkő Imola Orsolya tanárnő vendégeként, tizedik évfolyamosainak rendhagyó tanóráján, s aztán az SZTE Klebelsberg Könyvtárban beszélgettünk.

2023. október 03.

Az induktív gondolkodás a fő kutatási területe Dr. Pásztor Attilának, aki 2023-ban az SZTE Neveléstudományi Intézet egyetemi adjunktusaként elnyerte a Bolyai-ösztöndíjat, valamint a Bolyai+ kutatói ösztöndíjat is. Munkatársaival olyan online feladatsorokat fejlesztenek, amelyek segítik a tanulók személyre szóló fejlesztését.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.