SZTE BTK 2023. február

2023. február 21.

A Magyar Anglisztikai Társaság a Miskolci Egyetemen tartotta kétévente rendezett konferenciáját, ahol két kitüntetettnek átadták az Országh László-díjat. Sári B. László, a PTE docense mellett a másik díjazott Karunk professzora, Kiss Attila volt.

2023. február 20.
2023. február 16.

Minden idők legjobb Világkupa eredményét ismételte meg a Kónya Zsófiával felálló, magyar női rövidpályás gyorskorcsolya váltó azzal, hogy a hollandiai versenyen ezüstérmet szerzett. Az SZTE BTK pszichológia szakos hallgatója az egyetemi lapnak mesélt a sikerről és a terveiről.

2023. február 13.

Tavasszal is folytatódik a BTK Radnóti-estek elnevezésű rendezvénysorozata. Ebben az évadban a történelem áll a beszélgetések középpontjában – négy alkalom, a történelem négy arca. Először egy történész-akadémikussal beszélgetünk, aki a saját édesapja sorsából kiindulva alkotta meg egy egész nemzedék csoportképét, majd egy gyerekkönyv-kiadó új vállalkozására, az Abszolút törire leszünk kíváncsiak, szerzők és a főszerkesztő társaságában, harmadszorra a téma szakértőit kérdezzük a történelem a zenében, a filmen és a regényben való megjelenéséről, végül pedig egy pszichoterapeuta segítségével igyekszünk jobban megérteni a transzgenerációs traumákat.


Szeretettel várunk minden érdeklődőt szerda esténként a kar főépületében, a Café Radnótiban! A rendezvényekre való belépés díjtalan!

2023. február 16.

A szegedi MCC képzési központban járt Dr. Gali Máté történész, a Szegedi Tudományegyetem alumnusa, hogy bemutassa legújabb könyvét, amely A próbára tett nemzet címet viseli. Kötete az 1867-es kiegyezés és a második világháború vége közötti magyar történelem egyes fejezeteit öleli fel. Szegedi éveiről és könyvének témáiról kérdeztük.

2023. február 14.

A BBC brit műsorszolgáltató vezető tudományos rádióműsorában szerepelt Dr. Tomka Béla professzor, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének vezetője. A téma a második világháború utáni szovjet megszállás és jóvátétel idején kialakult 41,9 kvadrillió százalékos magyarországi infláció története volt.

2023. február 07.

Kortárs magyar ifjúsági regények magyarországi és határon túli reprezentáns szerzői, a szakma legjobb gyerekirodalom-kutatói, szerkesztők, magyartanárok és irodalomterapeuták lesznek 2023. febr. 13-a és április 24-e között a szegedi Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Informatóriumának (6722 Szeged, Egyetem u. 2., BTK-főépület, I. emelet) vendégei. Az eleve izgalmas alkotói pályával, sokféle szerepkörrel (műfordító, dramaturg, tanár, színész-rendező, kiadóigazgató, szerkesztő, könyvtáros) rendelkező regényírók fontos szakmai díjak (Déry Tibor-, Vas István-, Balázs Béla-. Margó-díj) kitüntetettjei, sőt életrajzi vonatkozásaik egy részüket Szegedhez is kötik (pl. Vészits Andrea Móra Ferenc dédunokája, Dávid Ádám nagyszülei szegediek, Szabó Tibor Benjámin a napfény városában volt egyetemista).

2023. február 07.

A TIK Kongresszusi termében vették át diplomájukat azok a hallgatók, akik a 2022/2023-as tanév őszi félévében fejezték be tanulmányaikat karunkon. Ebben a szemeszterben a BTK-n 129-en tettek sikeres záróvizsgát, a február 3-án, 11 órától kezdődő ünnepségen nyolcvan diák vette kezébe az oklevelét. A diplomaosztón az alap-, a mester-, az osztatlan képzésben és a szakirányú továbbképzésben résztvevőket is köszöntötte a megjelent Avatótanács.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.