Az osztatlan tanárképzésben részt vevő elsősöket tájékoztatták az SZTE-n

Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes augusztus 28-án tájékoztató előadást tartott az osztatlan tanárképzésben induló gólyáknak, akik tanácsokat és információkat kaptak a kezdéshez.

A kétszakos osztatlan tanárképzésben részt vevő elsősök kaptak hasznos információkat a Szegedi Tudományegyetem augusztus 28-án. A Rektori Hivatal dísztermében megjelent gólyáknak Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes, valamint a képzésben érintett négy fakultás, a Zeneművészeti Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képviselői tartottak előadást.

 

tanarkepzes_tajekoztato_01Homoki-Nagy Mária köszöntőjében a saját és a kari vezetőség nevében is támogatásukról biztosította a tanári pályára készülő fiatalokat, akik merték vállalni a mai világban ezt a nehéz hivatást. Továbbá hangsúlyozta, hogy ez egy két szakos képzés, és bár menet közben lehetőség adódik az egyik szak cseréjére, mindkettőt be kell fejezni, amennyiben a hallgató tanár szakon szeretne végezni. Varga Zsuzsanna oktatási igazgató kijelentette, hogy a hallgatóknak joguk van az ütközésmentes órarendhez, amely azonban kihívást jelent a karoknak. – Ezt viszont vállalni kell – tette hozzá az igazgató asszony.

 

Mucsi László, a TTIK dékánhelyettese beszédében a tanárképzést elitképzésnek nevezte, amelyben a tanár szakos egyetemistáknak ki kell vívniuk maguknak az elismerést. Végezetül Dobi János, a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója szólalt fel. Ez az iskola fontos segítséget nyújt a kezdő tanároknak, hogy elméleti ismereteiket a gyakorlatban is kipróbálják. Dobi János szerint a magyar oktatásnak szüksége van a frissen képzett, jó képességű tanárokra. Ezután egy rövid felmérést indítványozott a jelenlévők körében, hányan szeretnének középiskolai tanárok lenni. A jelentkezők többsége most még szeretne.

 

tanarkepzes_tajekoztato_02A tájékoztatón megjelent gólyákat arról kérdeztük, hogy miért választották ezt a pályát, és milyen reményeket fűznek hozzá. Legtöbbjük azért döntött a tanári szak mellett, mert szeretnek gyerekekkel foglalkozni, és mert szeretnének tudást átadni. A JGYPK-n tanuló Vojkov Alexandrát az egyik tanára inspirálta, míg az angol–magyar szakos Csizmadia Flóra mindig is érdeklődött a nyelvek iránt. Ami a jövőt illeti, legtöbbjük bízik benne, hogy mire végeznek, megoldódnak a gondok a köz- és a felsőoktatásban. A TTIK-n kezdő Tóth Borbála tapasztalataira hivatkozva állítja, hogy kevés a megfelelő szakkal ellátott tanár, így van rá esély, hogy el tudjanak helyezkedni.

 

Őszi Tamás

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.