5

Diploma-start Szegeden: mit, mennyiért, hogyan?

Szegeddel utolsó vidéki állomásához érkezett a Start a diplomáért – nyílt konzultációs, információs, felvételi napok című rendezvénysorozat, hogy a leendő hallgatókat tájékoztassa a továbbtanulás fontosabb változásairól. A Szegeden elhangzott tájékoztató előadásokat az egyetem honlapján bárki megtekintheti.

18– Most az a fontos, hogy nyugalom legyen még az utolsó napokban, hogy lehetőleg semmi, ne zavarja meg a diákok életre szóló döntését – hangsúlyozta Kis Norbert, felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár szegedi sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság, az Oktatási Hivatal, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. és a Diákhitel Központ Zrt. által szervezett roadshow a felsőoktatást érintő aktuális változásokat igyekezett megismertetni a felvételizőkkel. A helyettes államtitkár arról is beszélt, jól alakulnak a jelentkezések. Az új diákhitel bevezetésének egyik fő oka éppen az, hogy hosszútávon növelni tudják a diplomások kibocsátását. Ehhez járul hozzá az állami ösztöndíj és a részösztöndíj is, mely egyben a jelenlegi lemorzsolódási arány csökkentését próbálja egy felelősebb, motiváltabb hallgatói réteg felépítésével elérni. Kiss Norbert azt is elmondta, a január végén megszabott keretszámok elvileg felfelé nyitottak, azaz kormányzati döntéssel a maradék, betöltetlen állami ösztöndíjas helyek – melyekre elsősorban a mesterképzéses, illetve a részösztöndíjas helyek esetében számítanak – átcsoportosíthatóak lesznek alapképzésbe, illetve osztatlan képzésbe.

– Most valóban arra van szükség, hogy minden hiteles információ jusson el a leendő hallgatókhoz, ezért is örülök annak, hogy ez a roadshow megérkezett Szegedre is – hangsúlyozta a program „vendéglátójaként” Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora. Elmondta: az állami keretszámokban negatívan érintett szegedi egyetemi karok saját forrásból, illetve gazdasági partnerek segítségével ösztöndíjakat létesítenek. Az egyetem elhatározta, hogy lehetővé teszi önköltségi díjas hallgatói számára a költségtérítés részletekben történő fizetését. Azt is érdemes tudni, hogy azoknak a hallgatóknak, akik végzésük után állami szolgálatban helyezkednek el, az állam visszatéríti a képzés költségeit. Szabó Gábor a jogászképzésről szólva hangsúlyozta: a jogi kar komoly tényezőjévé válik az idegen nyelvű oktatásnak, amely már most is sikeres. Azt is tudni kell, hogy a karon a hallgatók többsége már eddig is költségtérítéses képzésben vett részt, tehát jelentős visszaesést nem várnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy a „vidéken megszűnik a jogászképzés”-hez hasonló címek szerencsétlen kommunikációs ízt adtak a keretszámok változásáról beszámoló cikkek némelyikének.

A közelmúltban napvilágot látott hírekre reagálva Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta, semmilyen olyan változtatás nincs a felvételi rendszeren, amellyel a jogszabályok által meghatározott egy-, illetve kétéves bejelentési kötelezettség követelményét megsértették volna. A felvételi előkészítése szakszerűen zajlik.

1A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese, Lovas Attila arról beszélt, hogy a Diákhitel 2. állami kamattámogatású hitel, kétszázalékos kamattal. Azok a hallgatók vehetik majd fel, akik állami részösztöndíjas vagy önköltséges képzésben iratkoznak be, a képzési költség fedezésére. A vezérigazgató-helyettes szerint nem megalapozott az a híresztelés, mely szerint ezt a hitelt nem lehet visszafizetni. Ügyfeleik harminc százaléka hat-hét év alatt visszafizette a korábbi diákhitelt. Bár az új konstrukció, a Diákhitel 2. esetében nagyobb lehet az összege, de az alacsonyabb kamat miatt 10-15 év alatt „bőségesen” törleszthető a hitel. Lovas Attila hangsúlyozta: reális alternatíva lehet az önköltséges képzés is például a szegedi jogászképzésben. Az egyetemi továbbtanulásnál ugyanis nemcsak a képzés költségét kell figyelembe venni, hanem a szállás és a megélhetési szükségletekkel is számolni kell, így pedig egy vidéki lakos esetében, aki közel lakik Szegedhez, érdemesebb lehet helyben az önköltséget kifizetni, mint a fővárosi állami ösztöndíjas helyet választani.

Az esemény felvételről történő megtekintése:

Szélessávú változat (méret: 320x240 sávszélesség: 300kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)


Start a diplomáért!- előzetes és program itt olvasható.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.