konficius_kiemelt_new

SZTE és SISU: aláírási ceremónia a Parlamentben

Vidék-Magyarország első Konfuciusz Intézete a Szegedi Tudományegyetemen működik. Többek között erről írt alá együttműködési megállapodást Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora és Zhang Feng, a Sanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU) rektorhelyettese 2012. augusztus 3-án a Parlament Vadász-termében. A ceremónián népes magyar és kínai küldöttség vett részt.

– Kinyílt a bimbódzó virág: ragyogó együttműködés elé néz a Sanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme és a Szegedi Tudományegyeteme – jelentette ki augusztus 3-án Ujhelyi István. A Magyar Országgyűlés alelnöke parlamenti dolgozószobájában fogadta annak a kínai és magyar egyetemnek a vezetőit, amelyeknek az együttműködését maga kezdeményezte.


2 félév alatt 2 kínai egyetemi kapcsolat

– Viharos gyorsasággal, alig több mint két félév alatt jutottunk el az együttműködési szerződés aláírásáig – utalt tavaly októberi sanghai megbeszéléseire mint a kapcsolatfölvétel kezdetére Szabó Gábor. Az SZTE rektora szerint jeles eredmény az is, hogy immár a SISU-n kívül a sanghai Jogi és Politikatudományi Egyetemmel is aláírták az együttműködést. Így azzal egy időben, hogy a SISU-val létrehozott SZTE Konfuciusz Intézet megnyitja kapuit, máshonnan is érkeznek kínai oktatók és diákok Szegedre. Ez jelzi, hogy az SZTE és Szeged új hídfőállása a magyar-kínai kapcsolatoknak. Reményei szerint a tudományban induló közös munka kiterjed majd a gazdaságra is. Abban is bízik a szegedi rektor, hogy az SZTE Bölcsészettudományi Karán aktívabb lesz a Kelet-kutatás.


A Konfuciusz Intézet Társadalmi Szervezete

– Először találkoztak a szegedi Konfuciusz Intézet Társadalmi Szervezetének magyar oldalt képviselő tagjai – emlékeztetett Ujhelyi István, e testület elnöke. A szegedi Konfuciusz Intézet igazgatója, Szentmártoni Lívia mellett itt mutatkozott be a kínai delegáció tagjaként Magyarországra most először ellátogató Zhang Xuemei, a szegedi Konfuciusz Intézet leendő igazgatóhelyettes asszonya is. A több éven át az Amerikai Egyesült Államokban oktató szakember elmondta: még keveset tud Magyarországról, élményeit a Romy Schneider által alakított Sissi című filmben látottakra alapozza. Ugyanakkor nagyon jó benyomásokat szerzett és feltett szándéka, hogy megtanul magyarul – jelentette ki, majd kimondta az első magyar szót: szia!


Testvérvárosok

Négy éves múltra tekint vissza Szeged és Sanghai kapcsolatfelvétele – emlékeztetett a találkozón Botka László. A Tisza-parti város polgármestere örül, hogy a két egyetem egymásra talált, ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy számos szegedi cég, kereskedő és vállalkozó is építi/bővíti kínai kapcsolatait. Szeged befogadó város, több náció – például francia, olasz, román – működtet itt kulturális intézetet. A város mindent megtesz azért, hogy a Konfuciusz Intézetben oktató vendégtanárok is otthon érezzék magukat – biztosította a kínai egyetemi vezetőket Szeged polgármestere. A Tisza-parti város kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerére a Konfuciusz Intézet számíthat.

– A hatékonyságot helyezi előtérbe a SISU is – reagált az elhangzottakra a kínai rektorhelyettes. Az együttműködés új színtereiről Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja fejtette ki álláspontját. A keleti nyelvekkel kapcsolatos kutatásokról angol nyelvű ismertetőt nyújtott át. Kiemelte a nyelvoktatás jelentőségét a kultúrák megismerésében, a népek közeledésében. Hangsúlyozta, mennyire nagy horderejű lépés lenne, ha – az eddig egyetlen pekingi lehetőségen kívül – a sanghai SISU – együttműködve az SZTE-vel elindítaná Kínában a magyar nyelv oktatását. – Egyeztettem az oktatási rektor-helyettesünkkel Magyarországra utazásom előtt: még az idén kérvényezni fogjuk a magyar nyelv tanítását – jelentette be Zhang Feng.


A Nagy Imre teremben

A teljes sanghai delegációval találkozott a szegedi és egyetemi küldöttség a Parlament Nagy Imre termében. A KKP Shanghai Városi Bizottság tagja és egyben a Szervezési Osztály igazgatója, Li Xi úr bemutatta a delegáció tagjait. A megbeszélésen részt vett Gao Jian, Kína magyarországi nagykövete, valamint Shao Huixiang, a sanghai nemzetközi kapcsolatok felelőse is. Magyar részről megjelent – többek között – Dömötör Máté, az SZTE főtitkára. A két delegáció rövid konzultációját követően átvonult a Vadász terembe.

„Aki a célt ismeri, az tud dönteni. Aki döntött, az nyugalmat talál. Aki megtalálta a nyugalmat, az bizonyságra lelt. Aki bizonyságra lelt, az bizonyosan birtokolja önmagát. Aki birtokolja önmagát, jobbá teheti mások életét” – idézte Konfuciuszt a második magyarországi Konfuciusz Intézet alapításáról szóló dokumentumok aláírási ceremóniáját köszöntve Ujhelyi István. Hangsúlyozta: továbbra is mindent megtesznek a kínai-magyar kapcsolatok erősítéséért.


Európa-díjas város

Az Európa-díjas város, Szeged nevében Botka László emlékeztetett: a szegedi egyetemen kívül két önkormányzati középiskolában is oktatnak kínai nyelvet.

– A felsőoktatás nemzetköziesedése közepette természetes, hogy minden neves egyetem kínai projekten is dolgozik – osztotta meg a jelenlévőkkel tapasztalatát Szabó Gábor. Az SZTE mint a tudományos világtérképen is jegyzett magyarországi egyetem felkészült e kihívásra.

A szegedi a negyedik Konfuciusz Intézete a SISU-nak – tudtuk meg a sanghai rektorhelyettestől. Zhang Feng bejelentette: a szegediek kezdeményezésére ősszel kérvényezik, hogy intézetükben magyar nyelvet is oktathassanak, közösen fejlesszenek tananyagot.


Aláírási ceremónia

A köszöntők után Szabó Gábor és Zhang Feng aláírta a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködéséről szóló szerződést. Ezzel befejeződött a szegedi Konfuciusz Intézet alapítása, híd épül Szeged és Sanghai, Magyarország és Kína között.

Ajándékokat nyújtottak át egymásnak a küldöttségek tagjai. A kínai és a magyar delegáció találkozójának végén a sanghai és a szegedi városi és egyetemi vezetők együtt tekintették meg a Parlament nevezetességeit. A SISU vezetői 2012. augusztus 4-én Szegedre látogattak.


Újszászi Ilona

 

Konficius galéria
További képek itt megtekinthetők

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.