qs_ranking_sajttaj_tik_cafe_kiemelt

A brit toplistán az SZTE a legjobb 600 között, az SZTE BTK a 181.

Magyarországon továbbra is a Szegedi Tudományegyetem az első azzal, hogy a brit QS cég World University Rankings 2014/2015 rangsorában az előkelő 551-600. helyezést érte el. A QS tudományterületi toplistáján az SZTE BTK a világ összes egyetemi bölcsészkara közül a 181. helyezést érte el.

A londoni alapítású Quacquarelli Symonds (QS) cég 2014. szeptember 16-án Prágában tette közzé azt a 2014/2015-ös toplistáját, mely a világ 800 legjobb egyetemét állítja sorba. E prágai nemzetközi konferencián a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai is jelen voltak, elemezték a továbbtanulást tervező fiatalok tájékozódását segítő nemzetközi felsőoktatási toplisták hasznosságát. Az SZTE a QS World University Rankings listáin elfoglalt helyét Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese 2014. szeptember 17-én a megújult TIK Café kávéházi terében tartott sajtótájékoztatón ismertette.

 


A szegedi universitas a rangsorok állandó szereplője


qs ranking sajtotajekoztato tik cafeA világban több mértékadó rangsor méri a felsőoktatási intézményeket, azzal a céllal, hogy az intézményben folyó tudományos tevékenységet feltérképezze, illetve valamilyen orientációt nyújtson az egyetem jelenlegi és leendő polgárai, a politikai döntéshozók és a közvélekedés számára. A QS Rankings, mely közel 3000 egyetemet mér, a legelőkelőbb rangsorok egyike – fogalmazatott Pál József. Szerinte a magyar egyetemek közül nem mindegyik intézmény tartja egyenlően fontosnak a különböző rangsorokban való szereplést, a szegedi egyetem vezetése viszont évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Tisza-parti univeristas nemzetközi színtéren is megjelenjen. Kiemelte: az SZTE az egyetlen magyar egyetem, amely a TOP 12 rangsort összegyűjtő lista alapján nyolc-tíz nemzetközi rangsor állandó szereplője.


A QS Rankings – melyet hallgatóbarát szempontúnak, könnyen áttekinthetőnek neveznek – 2004 óta működik hat bázis szempont alapján: 40%-os mutató az akadémiai hírnév, emellett 10%-os arányt jelent a munkaadók körében végzett közvélemény-kutatás. A rangsor kialakulásánál fontos (20%) tényező az idézettség, az oktatói nemzetközi publikációs tevékenység, mely egyrészt a publikációk számát, másrészt az ezekre a publikációkra vonatkozó idézettséget méri. Ugyancsak 20%.os tényező a hallgatók és oktatók aránya. 5-5 százalékos súlyú az intézmények összehasonlításában a nemzetközi hallgatók és oktatók aránya az egyetemen belül – tudtuk meg.


 

A világ egyetemeinek legjobb 4%-ában szerepel az SZTE


qs ranking sajtotajekoztato tik cafe pal jozsefA friss QS World University Rankings 2014/2015 rangsorban a Szegedi Tudományegyetem az 551-600. helyezést érte el. Ezzel a közép-európai egyetemek rangsorában a kilencedik. Két cseh, két lengyel és négy osztrák egyetem előzi meg az SZTE-t. Ez a hely magyarországi viszonylatban a legjobb, vagyis aranyérmes eredmény jelent. Hazánkból négy másik egyetem került a rangsorba: a 601-650 közötti kategóriába az ELTE és a Debreceni Egyetem, míg a Budapesti Corvinus Egyetemet a 700+-os kategóriába sorolták.


„A friss QS World University Rankings 2014/2015-ös listáján a Szegedi Tudományegyetem mint egész szerepelt a 551-600 hely között. Ez némi visszaesést jelenti a múlt évi eredményhez képest, de így is a világ egyetemeinek a legjobb 4%-ban maradt a szegedi universitas. Sajnos általános jellemző a magyar egyetemek visszaesése a rangsorban. Ennek okát elsősorban abban látjuk, hogy az intézmény anyagi háttere, finanszírozása mélyen alatta van a versenytársakénak. Egy statisztikai adat szerint 50 olyan amerikai egyetem van, amelynek a költségvetése több mint a teljes magyar felsőoktatás állami finanszírozása” – mondta a rektorhelyettes.

 


Kitűnő a szegedi bölcsészkar


„A QS ranking nemcsak az egész intézményt méri fel, hanem bizonyos tudományterületeket külön is. A QS tudományterületeket rangsoroló listáján a szegedi bölcsészettudományi karon folyó képzés és tudományos munka a világ összes egyetemi bölcsészkara közül a 181. helyezést érte el. Ezzel megvalósítva azt a miniszteri célkitűzést, hogy legalább egy magyar egyetemi kar a 200 legjobb között legyen. Ezzel az eredménnyel hazánkban az első a Tisza-parti universtias. Elismerésre méltó eredményt ér el az egyetem orvostudományi kara is mely a 350. lett, ezzel Magyarországon a második” – jelentette ki Pál József.


A cég nemcsak tudományterületeket, hanem ezen túlmenően 30 tudományág nemzetközi rangját is felmérte, az erre vonatkozó listát 2014 tavaszán publikálta. E vonatkozásban a szegedi bölcsészkar még jelentősebb eredményt ért el, modern filológia kategóriában az 101-150 hely közé minősítették, ezzel az eddigi legjobb helyezését érte el a magyar egyetemek és főiskolákat tekintve.


A QS World University Rankings 2014/2015 évi listájáról az SZTE eredményeit bemutató összegzés itt elérhető:


SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Varga Kristóf


Korábban írtuk:

Kiválóan szerepel a nemzetközi ranglistákon a Szegedi Tudományegyetem

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.