Európa a 20. században – Tomka Béla könyvbemutatója

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Auditórium Minimumában 2014. április 29-én Tomka Bélával, az SZTE BTK Legújabbkori Egyetemes Történelmi Tanszékének professzorával Rácz Lajos, az SZTE JGYPK a Regionális és Környezettörténeti Szakcsoport professzora beszélgetett az európai társadalomfejlődés kérdéseiről.

A beszélgetés gerincét Tomka Béla professzor két korábban megjelent kötete adta, a 2009-ben napvilágot látott Európa társadalomtörténete a 20. században, illetve a Routledge kiadó gondozásában megjelent A Social History of Twentieth-Century Europe. Ez utóbbi munkát a Choice Reviews az Outstanding Academic Title of 2013 díjjal is kitüntette.
A beszélgetés folyamán szóba kerültek a jóléti rendszer, a migráció által generált problémák, valamint többek között az urbanizációs folyamatok is. Rácz Lajos kiemelte a mű hiánypótló voltát, ugyanis kevés olyan releváns történelmi munka születik a témában, mely ilyen átfogó képet ad az évszázadról. Erre reflektálva kitértek a munka nehézségeire is, ugyanis azzal, hogy a könyv egy ilyen nagy történelmi periódust – az első világháborútól egészen napjainkig – ölel fel, óhatatlanul is nagy támadási felületet biztosít. A szerző a kötetben kilenc nagy egységben vizsgálta meg a társadalmi jelenségeket, melyeket történelmi összefüggésekbe ágyazott. Tomka Béla nemcsak egy koherens, adatokkal és tényekkel kooperáló monográfiát adott ki a kezei közül, a professzor nem titkolt célja az volt, hogy kötete jó referenciapontot jelentsen a rokon tudományterületek számára is.
A szerző – arra a kérdésre, hogy mi az a rész amelyet kihagyott a könyvből, és melyet utólag szívesen beemelt volna a kötetbe – elmondta, hibának tartja, hogy a magyar kiadásból kimaradt a társadalmi mozgalmak története.
A beszélgetés végén a könyvektől valamelyest eltávolodva Rácz Lajos aktuális társadalmi kérdéseket vetett fel, mint például az urbanizáció problémaköre, reflektálva egy nemrég a témában megjelent munkára, mely Budapest központi szerepét vizsgálja. Tomka Béla szerint Európában példátlan Magyarország centralizációja mind funkcióban, mind népességszámban. Európa nagyobb országaiban ezzel ellentétben a városok és a főváros között nincs ilyen szignifikáns eltérés, a városok között jobban megoszlanak a szerepek, ami a hatékony társadalmi és gazdasági működés alapja is.
Kétségtelen hogy aki kezébe veszi az Európa a 20. században című kötetet, nemcsak egy elmúlt kor lenyomatával ismerkedhet meg, de általa jobban megértheti a jelen társadalmi kérdéseit is.
 

Ottroba Anna

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.