Szegeden adott elő az ókortudomány elitje

Az SZTE BTK-n rendezték meg a XIII. Magyar Ókortudományi Konferenciát


Az Ókortudományi Társaság fennállásának 60. évfordulója még különlegesebbé tette a tudományág kétévente megrendezett országos seregszemléjének tizenharmadik felvonását, melynek a szegedi Bölcsészkar adhatott otthont.

 

ritook_zsigmondTíz év után ismét Szeged és a Bölcsészkar látta vendégül a hazai ókortudomány legfontosabb eseményét, a kétévente megrendezett Magyar Ókortudományi Konferenciát, melyen több mint 160 klasszika-filológus, ókortörténész, régész, művészettörténész, filozófus, vallástörténész és pedagógus vett részt. A 2008-as seregszemléhez hasonlóan idén is úgy döntöttek a szervezők, hogy közvetlenül a „nagy” konferencia előtt rendezik meg a fiatal ókorászokat tömörítő CHSEC nevű szervezett hallgatói konferenciáját, ami szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen így az utánpótlás is szerepet kaphatott a háromnapos esemény programjában.


Moricz_Odysseus-dramajaA Bölcsészettudományi Kar támogatásával zajló eseményt Vajda Zoltán dékánhelyettes és Ritoók Zsigmond akadémikus nyitotta meg. Ritoók beszédében nem csupán a hatvanéves Magyar Ókortudományi Társaság történetét tekintette át, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakmán belüli összefogás fontosabb, mint korábban bármikor. A konferencia idén újdonsággal bővült, hiszen szombat délelőttre módszertani szekciókat hirdettek meg a szervezők, melyeken az ókortörténet, az antik kultúra, valamint a latin nyelv és a klasszikus irodalom (középiskolai és egyetemi) oktatásának helyzetéről, problémáiról szóló előadásokat hallgathatott meg a népes közönség.

fogadasA tudományos tanácskozásról Dr. Nagyillés Jánost, a Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék vezetőjét is megkérdeztük, aki szerint hatalmas megtiszteltetés, hogy az Ókortudományi Társaság a szegedi tanszékeket kérte fel a jubileumi esemény megvalósítására. „A Bölcsészettudományi Kar Dékánja minden lehető módon támogatta a több mint 160 fős konferencia létrejöttét.”, majd hozzátette: „A programot a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a k2 Színház egy-egy beavató Antigoné-előadása színesítette. A fővédnökséget Dr. Botka László, Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere vállalta, aki a konferencia közönségét vendégül is látta a Polgármesteri Hivatalban. A háromnapos rendezvény, melynek rendezési jogát kétévenként más és más, jelentős felsőoktatási képzőhely kapja meg, nagy sikerrel zárult.”

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.