Dialógus Konferencia 2015

2015 márciusára az ELTE-BTK irodalom- és kultúratudományi MA hallgatói a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet támogatásával egyetem- és tudományközi konferenciát szerveznek.

Tapasztalva azokat a kortárs folyamatokat, amelyek a technikai fejlődés, a gazdasági és kulturális változások útján támasztanak új igényeket a bölcsészettudományok felé, másfelől azok tárgyterületeire, kutatási módszereire hatnak, az ELTE-BTK irodalom- és kultúratudományi mesterképzés hallgatói az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete támogatásával nyílt, intézményközi konferenciát hirdetnek, melynek fő célkitűzése, hogy ezekre a változásokra reflektáljon, valamint, hogy a bölcsészettudományok definícióit, interdiszciplináris kapcsolatait, illetve a társadalomban, a gazdasági életben betöltött szerepeit érintő kérdésekben különböző nézőpontok minél színesebb diskurzusát tegye lehetővé.

Várjuk olyan kutatók, egyetemi hallgatók, művészek jelentkezését bármely tudományterületről, illetve művészeti ágból, akik a konferencia keretein belül hozzá szeretnének járulni a fenti kérdések megvitatásához.


A jelentkezéshez kérjük, hogy 2014. december 1-ig küldje el előadása 1500 leütés hosszúságú tervezetét a dialogus2015@btk.elte.hu email címre, valamint külön txt fájlban csatolja nevét, elérhetőségeit, tudományos fokozatát, valamint a jogviszonyt adó intézmény nevét.

Az előadás témáját illetően nem élünk megkötésekkel, azonban a szövegek tematikai egyeztetése, és a diskurzus elősegítése érdekében biztosítjuk az online műhelymunka lehetőségét. A szervező bizottság a konferencián elhangzó előadások szövegeit tanulmánykötetben is közzéteszi.


A konferencia ideje és helyszíne: 2015. március 13-14. / ELTE-BTK, Budapest, Múzeum krt. 4/A, Fsz. 47.

Program és szekciók:


2015. március 13.

1. Szekció: A bölcsészettudományok definíciói

A szekció főbb céljai a bölcsészettudományok lehetséges (bölcsészettudományi és más szempontú) meghatározásainak, valamint folyamatosan változó, bővülő kutatási területeinek felvázolása, illetve a bölcsészettudományok társadalomban, kultúrában, és a tudományok körében betöltött jelenlegi szerepének feltérképezésé a bölcsészettudományok által gondozott és termelt tudás érvényességére irányuló kritikák érintésével.

2. Szekció: A bölcsészettudományok interdiszciplinaritása

Az ülés fő célkitűzése néhány kooperatív kutatást igénylő terület felvázolásával diskurzus alapozása arról, hogy milyen formában és mennyiben alkalmazhatóak a bölcsészettudományi kutatások és eredmények az elméleti illetve alkalmazott természettudományok valamint a humán tudományok bővebb körében.

2015. március 14.

3. Szekció: A bölcsészettudományi ismeretek alkalmazhatósága a munkaerőpiacon

A szekció célja humánerőforrás és közgazdász szakemberek bevonásával felvázolni a bölcsészettudományi ismeretek jelenleg betöltött szerepét a munkaerő képzésben, illetve néhány, jellegzetesen nem bölcsészettudományokhoz kapcsolódó foglalkozások példáján keresztül szeretnénk megvilágítani, hogy a bölcsészettudományi képzések keretében elsajátítható primer és járulékos tudás miként hasznosítható a kereskedelem, a menedzsment, a humán erőforrásmenedzsment, vagy a közigazgatás világában.

4. Szekció: A bölcsészettudományok tárgyterületeinek és kutatási eredményeinek szerepe az egyéni és a közösségi életben

Az ülés során elsősorban a bölcsészettudományok, mint a művészeteket, kultúrát, szellemi életet kutató és gondozó tudományok, valamint a bölcsészettudományok, mint megértő tudományok, a társadalomban, közösségi életben, eltérő kultúrák közötti kapcsolatokban betöltött szerepét szeretnénk felvázolni. Az ülés másik fő célkitűzése alkatóművészek, általános és- középiskolai tanárok, pszichológus-terapeuta szakemberek bevonásával reflektálni a művészetek emberi lélekre gyakorolt hatásaira.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.