armelsajto

A Bölcsészettudományi Kar az Armel Operafesztivál támogatói között

ARMEL Operafesztivál Szeged – hatodszor: Opera-oratórium, ősbemutató, ősrendezés, operakrimi és gyerekopera az Armel idei műsorán

A hatodik Armel Operafesztivál Szeged programjáról, a múlt-és jövőbeli nagyszabású tervekről ma délelőtt zajlott sajtótájékoztató a budapesti Lengyel Intézetben. A legújabb hírekről és eseményekről Havas Ágnes fesztiváligazgató, Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és dr. Csernus Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, a szegedi Alliance Française elnöke számolt be.

Havas Ágnes a tavalyi jubileumi év utórezgéseként bemutatta a frissen megjelentetett ARMEL-könyvet, mely a Fesztivál első öt évét mutatja be. Az igazgató szerint a könyv „nosztalgia annak, aki eddig részt vett benne és ízelítő a Fesztivál hangulatából azok számára, akik még nem”.

Az idei Fesztivál bemutatása előtt kisebb kudarcról számolt be Havas Ágnes, ugyanis a két évvel ezelőtt meghirdetett zeneszerzői pályázatra csupán négy pályamű érkezett. A fesztiváligazgató többre számított, hiszen a fődíj jelentős: a 6000 eurós díjazás mellett a győztes darab bemutatásra kerül Pilsenben, Avignonban és Szegeden is.

Az idei Fesztivál az opera műfajának igazán széles metszetét adja: Stravinsky Oedipus rex című opera-oratóriuma után Zoran Juranić horvát zeneszerző ősbemutatóját, A nyár utolsó virágát láthatjuk Szegeden. Ezután az eredeti produkció dokumentumai alapján kerül bemutatásra Verdi Simon Boccanegrája, Britten szellemtörténeten alapuló A csavar fordul egyet című műve, majd zárásként egy igaz különlegesség: Russell Hepplewhite Lajka, az űrkutya című gyerekoperája. A fesztiváligazgató „szerencsére semmi újat nem tud mondani” az Armel médiapartnereiről: továbbra is közvetíti a dokumentumfilmeket a Mezzo, élőben közvetíti az összes előadást és a Gálát az ARTE / ARTE Live Web. A Duna Televízió a Gálát közvetíti élőben, az előadásokat pedig felvételről.

A Fesztivál a zsűrivel kapcsolatban is újít: a szokásos nemzetközi zsűri mellett idén a szorosabb együttműködés jegyében a Szegedi Tudományegyetem képviselői is díjakat osztanak ki, valamint Szeged város prominens egyéniségei, akik maguk is lelkes operarajongók, civil zsűrit állítanak fel. Havas Ágnes büszkeségként emelte ki, hogy idén a két győztes, a legjobb férfi és a legjobb női énekes abban a megtiszteltetésben részesül, hogy önálló szilveszteri koncertet adhat Svájc egyik legfontosabb koncerttermében, a genfi Victoria Hallban.

Havas Ágnes két a Fesztiváltól különálló, azonban azzal szoros kapcsolatban lévő projektről számolt be, melyek Magyarország kulturális képét erősítik a világban. Említést tett a közelmúltban az Opera Európával közösen megszervezett Opera Menedzsment Kurzusról, mely a világon egyelőre egyedülálló kezdeményezés. A Balatonfüreden tartott kurzus során az operavilág legjelentősebb egyéniségei tartottak előadásokat olyan diákoknak, akik maguk is fontos operaházak produkciós vezetői, operafesztiválok igazgató-helyettesei. Emellett kiemelte, hogy Armel-szervezében kerül bemutatásra Bartók Kékszakállúja a Normandiai Őszi Fesztiválon két magyar szólista, Cser Krisztián és Miksch Adrienn részvételével. A Pannon Filharmonikusokat a francia karmester, Daniel Kawka vezényli november 25-26-án Rouenban.
Gyüdi Sándor elmondta, hogy idén a Szegedi Szimfonikus Zenekar az ötből három operában működik közre, valamint a Díjátadó Gála kísérőzenekara is. A zeneszerző-pályázat zsűrijeként annak ellenére, hogy egy kortárs opera értékelése partitúra alapján nagy feladat, nem örül, hogy csak négy pályamű érkezett, de reméli, hogy ezek közül valamelyik értéket teremt és megmarad a repertoárban. Az októberi Fesztiváltól azt várja, hogy színes programja által bemutatja, merre tart az operajátszás, és bízik benne, hogy az derül ki, Verdit is és Hepplewhite-ot is érdemes játszani, emellett érdemes megvizsgálni az eredeti színrevitelt, és nyitottsággal fogadni a legvadabb kísérleteket is.

Dr. Csernus Sándor fontosnak ítélte meg, hogy a Szegedi Tudományegyetem mint a Dél-Alföld legnagyobb munkáltatója minél szorosabbra fűzze kapcsolatait a körülötte zajló kulturális élet eseményeivel. Kiemelte, hogy az eddigi években is sikerült az egyetemnek hozzátennie valamit a Fesztiválhoz, és ez az együttműködés idén újabb szintre lépett az SZTE-zsűri, valamint a jelentős (és igen népszerű) jegykedvezményeknek köszönhetően.


Armel Produkció és Sajtóiroda
2013. szeptember 24.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.