AER_shuster_karuzel

A Filozófia Hete –Platóntól a szómaesztétikáig

Egy teljes hétre a filozófia fővárosa lesz Szeged.


Erős kezdéssel, nemzetközi konferenciával nyit Szegeden a Filozófia Hete, melynek díszvendége Richard Shusterman amerikai pragmatista filozófus, a szómaesztétika atyja, a Florida Atlantic University professzora. Május 14-e és 16-a között Somaesthetics: Between the Human Body and Beyond címen tartanak angol nyelvű tudományos tanácskozást, melyet az SZTE BTK Filozófia Tanszéke mellett az MTA SZAB Filozófiai és Történettudományi Szakbizottsága, a Magyar Filozófiai Társaság és a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány szervez, helyszíne pedig az MTA SZAB Székháza (Somogyi u. 7.). A szervezők a magyarországi kutatók, egyetemi oktatók mellett Angliából, Kínából, Hong Kongból, Lengyelországból, Bulgáriából, Németországból, Egyiptomból, Szerbiából, Finnországból, Izraelből és Oroszországból várnak szómaesztétákat. A szegedi Bölcsészkar oktatói közül Annus Irén, Krémer Sándor, Kérchy Anna és Lamár Erzsébet ad elő a konferencián, melyet Gyenge Zoltán dékán nyit meg. A Kar május 15-én 17 órakor saját épületében is vendégül látja Shustermant, a világhírű professzor Ethics and Aesthetics: From Somaesthetics to the Art of Living címen tart majd előadást az Auditorium Maximumban, a kar nagy sikerű AudMax Esték sorozatának izgalmas lezárásaként.

Május 17-e és 18-a között immár 17. alkalommal rendezi meg a Magyar Filozófiai Társaság, az SZTE BTK Filozófia Tanszéke, az SZTE KK Társadalomelméleti Gyűjtemény és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közösen a Lábjegyzetek Platónhoz című konferenciát, melynek idei témája a polisz lesz. Az esemény főszervezője a kar oktatója, a MFT titkára, Laczkó Sándor. A Magyar Filozófiai Társaság 2018. évi nagyrendezvényének helyszíne a SZAB Székház. A konferencia előprogramjaként kerül sor május 16-án 19 órakor a Grand Caféban az idén tízéves, az SZTE BTK Filozófia Tanszéke által szervezett A filozófia hosszú éjszakájára, melyen a forradalmi ’68-ról beszélget majd Angyalosi Gergely, Balázs Péter, Gábor György, Gyenge Zoltán és Weiss János. A Lábjegyzet-konferenciát a kar dékánja nyitja meg, és a kar oktatói (Kissné Novák Éva, Mogyoródi Emese, Sándor Klára, Tóth I. János), valamint fiatal kutatói (Szabó Ferenc, Tőke Márton) mellett budapesti, pécsi, debreceni, veszprémi, sőt marosvásárhelyi filozófiatörténészek/filozófusok és kutatók adnak elő a görög városállam fogalma köré szerteágazóan épített témákban. A harminc előadás mellett sor kerül a Magyar Filozófiai Társaság tisztújító közgyűlésére és Perecz László 2017-es Ki a filozófus? Magyar filozófiatörténeti tanulmányok c. könyvének a bemutatójára is, mely A magyar nyelvű filozófiai irodalom forrásai című könyvsorozat 15. kötete (Kolozsvár-Szeged).

A Filozófia Hetének méltó lezárásaképp pedig a magyar nyelven vagy magyar egyetemen kutató doktoranduszok és doktorjelöltek, fiatal filozófiatörténészek és esztéták mutatják be kutatási eredményeiket több szekcióban. A Doktoranduszok Országos Szövetségének Filozófiatudományi Osztálya első alkalommal tartja meg a szegedi Bölcsészkaron az Ütközéspontok című éves konferenciáját. A DOSZ történetében már ötéves múltú tudományos tanácskozásra idén május 18-a és 19-e között kerül sor.

 

Bővebb információ:


Somaesthetics: Between the Human Body and Beyond konferencia

Richard Shusterman: Ethics and Aesthetics: From Somaesthetics to the Art of Living

Lábjegyzetek Platónhoz konferencia (Polisz) 

A filozófia hosszú éjszakája

DOSZ Ütközéspontok című éves konferencia (Teljes program PDF-ben)



 

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.