A szegedi egyetemen a Klimt-vándor kiállítás

Gustav Klimt osztrák festőművész, a modernitás úttörője, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője születésének 150. évfordulójára emlékeztek 2012-ben. A tiszteletére rendezett vándorkiállítás most az SZTE Klebelsberg-könyvtár aulájában is megtekinthető.

Tizenöt plakát ad átfogó képet Gustav Klimt (1862-1918) életéről és munkásságáról, valamint két tárlóban művészeti albumokat láthatnak az érdeklődők.


A kiállítást Csúri Károly, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék professzora nyitotta meg, aki a szecesszió, másként Jugendstil (modern style, Art Nouveau stb.) európai kontextusáról beszélt. Mint elmondta, a modern ember megtapasztalhatta az ipari fejlődés árnyoldalait, a művészeknek egyre inkább törekvésévé vált, hogy újra a humánumot hangsúlyozzák. Az 1896-ban Münchenben elindított Jugend című lap az új irányzat hitvallását esztétikailag mint a historizmussal való szembehelyezkedést, etikailag pedig egyfajta világjobbító szándékban jelölte meg, szerették volna, ha a művészet a hétköznapok részévé válik.


Bécsben pedig 1897 májusában huszonhárom művész azzal fejezte ki elégedetlenségét a korábbi kiállításpolitikával és művészeti irányvonallal szemben, hogy kilépett a Hans Makart historista szemléletét propagáló Bécsi Képzőművészeti Egyesületből. Köztük volt Josef Hoffmann, Joseph Maria Olbrich, Koloman Moser, Carl Moll és Gustav Klimt is. Megalakították az Osztrák Képzőművészek Egylete – Szecesszió nevű csoportot (röviden Bécsi Szecesszió). A szecesszióval a szigorú, akadémikus alkotóelvekkel szembeni szabadságot akarták kifejezni. A csoport első elnöke maga Klimt volt, első, 1898-as tárlatukra Ferenc József császár is ellátogatott. Csúri Károly hangsúlyozta, a századforduló környékén az addig jobbára a zene városaként emlegetett császárvárosban fellendült a képzőművészet is.


A megnyitó után Raoúl Ruiz Klimt című filmjét is megtekinthették a résztvevők. A tárlat az SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék, a szegedi Osztrák Könyvtár, valamint a budapesti Osztrák Kulturális Fórum szervezésében valósult meg.

 

Arany Mihány

Klimt galeria
A kiállítás megnyitóján készült képek itt megtekinthetők. Fotók: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Mészáros Zoltán

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.