Filmnapok és színes programok a Frankofón Fesztiválon

A Frankofón Fesztivál programsorozat részeként 2014. március 14-én vette kezdetét a Belvárosi Moziban a Frankofón Filmnapok. A filmvetítések mellett játékos előadások, társasjátékok és bábelőadások várják a kicsiket és nagyokat.

A frankofón világszervezet (OIF) szervezésében több mint 70 országban ünnepelik meg március 20-án a Frankofónia Napját. Az egy hónapos Frankofón Fesztiválon a francia nyelv és a különböző frankofón országok sokszínűségét mutatják be a főváros mellett több vidéki nagyvárosban, köztük Szegeden is, ahol filmvetítések, bábelőadások, diákest és más programok várják az érdeklődőket.

A Szegedi Alliance Française és szegedi Belvárosi Mozi együttműködésének köszönhetően Frankofón Filmnapok kezdődtek 2014. március 14-én a Belvárosi Moziban. A nagyszabású rendezvényt 18 órakor Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete nyitotta meg, majd Lionel Baier Hosszúhullám című alkotását tekinthette meg a nagyközönség. A filmnapok során a frankofónia közösségének legfrissebb filmtermésén keresztül mutatják be a francia nyelvvel szoros kapcsolatban álló európai, afrikai és tengerentúli országok filmiparának produkcióit. A mustrán lesz több film magyarországi premierje is. Mások mellett Guillaume Nicloux Az apáca című alkotását, Alexandre Castagnetti Szerelem a felhők felett című filmjét, valamint Alain Guiraudie Idegen a tónál című filmdrámáját először láthatja a magyar publikum.

Március 18-án a Szent-Györgyi Albert Agórában bábelőadás szórakoztatja gyerekeket, és a „Mondj tíz őrületes szót” verseny díjátadójára is sor kerül. Március 20-án Frankofón Diákestet szerveznek a Number One Klubban, szintén 20-án és 21-én játékos foglalkozás és társasjátékok várják az érdeklődőket a Szegedi Alliance Française épületében.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.