Pillants a kulisszák mögé: színházi nyílt nap egyetemistáknak

A Szegedi Nemzeti Színház immáron hagyományossá vált eseménye, hogy az új évad elején vendégül látja az épület falai között a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit.

Az idén október 16-án (szerdán) megrendezendő esemény – mint eddig is – a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Tudományegyetem, az SZTE Kulturális Iroda és az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat közös szervezésben valósul meg, és része a 18. Őszi Kulturális Fesztiválnak.

 

A 11 órakor kezdődő megnyitón Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója ünnepélyes keretek között írja alá a két intézmény hosszú távú kulturális együttműködési megállapodását a teátrumban.

 

A folytatásban diákok bepillantást nyerhetnek a Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba: az érdeklődőket a társulat tagjai vezetik végig a kulisszák mögött. A vendégek jelmezbemutatón csodálhatják meg a színház jelmezeit Papp Janó közreműködésével. Bodnár György főfodrász önként jelentkezők segítségével megmutatja, miként készül el a színházi frizura, a legbátrabbak pedig színpadi sminket is kaphatnak. Színházi szakemberek irányításával az érdeklődők helyzetgyakorlatokon, tánc- és beszédtechnika-órákon, énekórán gyarapíthatják tudásukat. Mindemellett a Somogyi-könyvtár is megmutatja „drámai arcát”.

 

Kora délután az idei gólyatáborok győztes csapatai szórakoztató, játékos vetélkedőn próbára tehetik színházi, zenei és filmes ismereteiket. Várhatóan nem csak a közönség szórakozik jól a beugrás nevet viselő programon, amikor a színház művészei és a közönség soraiból kiválasztott önkéntesek adnak elő improvizációs helyzetgyakorlatokat, sok humorral.

 

A nap folyamán csocsóbajnokság is zajlik majd, a megnyitó helyszínén benevezett csapatok részvételével. A győztes csapat megmérkőzik a színészek válogatottjával. A Diófa Vendéglő csapata kedvezményes diákmenüvel várja az érdeklődőket a csocsóbajnokság helyszínén, a színészklubban. Este a kisszínházban a Karnyóné Universitas-bérletes előadása lesz megtekinthető, ezt követően találkozóra, beszélgetésre kerül sor a darab szereplőivel.

 

A napot a nagyszínházban a Szegedi Egyetemi Színház programja zárja 19 órai kezdettel: az Interjú a vámpírral című táncjátékot adják elő.

 

SZTEinfo


nyilt_nap_kepeslap_szoro_20132nyilt_nap_kepeslap_szoro_2013

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.