Boritokep_13

Húszéves a SzemeSZTEr, az ország első, rendszeresen jelentkező egyetemi magazinja – interjú Klucsik Edit főszerkesztővel

Idén lett húsz éves a SzemeSZTEr, az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének magazinműsora. A kezdetekkor még a Telin TV-n futó Tudományegyetem mellett jelentkezett a Városi Televízió Szeged műsorán ez az egyetemi magazin, amit a mai napig a tanszék mindenkori hallgatói szerkesztik, főszerkesztője pedig változatlanul Klucsik Edit, a tanszék mesteroktatója. A szegedi hallgatói életet bemutató műsor – bár támogatottsága és a sugárzási formája változott – ma ugyanúgy elérhető az ország legtöbb településén. A műsor múltjáról, jelenéről és jövőjéről a főszerkesztővel, Klucsik Edittel beszélgettünk.

A SzemeSZTEr első adását 2003 októberében láthatták a nézők az akkori Városi Televízió Szeged képernyőjén, de mint megtudtuk, a műsornak volt egy elődje is. A Tudományegyetem ötlete Pavlovits Miklós, az egykori Telin TV vezetőjének fejéből pattant ki 2002-ben:

- Ő gondolkodott el rajta, hogy milyen jó lenne, ha ez a sok lehetőség találkozna: neki van egy televíziója, amit úgy hívnak, hogy Telin TV, itt az egyetemen folyik egy olyan képzés, amelyen televíziósokat is képeznek – akkor lett Szajbély Mihály tanárúr a tanszékvezető –, és milyen jó lenne, ha ezek a fiatalok kapnának egy olyan lehetőséget, hogy élesben is kipróbálhatják magukat. És ezek mellé, harmadikként, betársult az egyetem is: Mészáros Rezső volt akkor a rektor, aki azt mondta, hogy az egyetemnek is jó lenne egy olyan felület, ahol a város polgárait lehet rendszeresen tájékoztatni arról, hogy mi történt az egyetem falain belül. Tehát ez az egy kitétel volt, hogy a témáknak valamilyen módon kötődniük kellett az egyetemhez - mondta el Klucsik Edit.


A Tudományegyetem országosan is egyedülálló kezdeményezés volt. Ekkor ugyanis még egyetlen egyetemnek sem volt olyan, rendszeresen jelentkező televíziós magazinja, amely az ország több csatornáján is látható volt.


Országosan fogható egyetemi magazinműsorok a SZTE-ről

2003-ban aztán a megújult városi televízió főszerkesztőjének, Csala Gabriellának is megtetszett az adás formája, így ők is szerették volna műsorra tűzni azt: így jött létre a SzemeSZTEr. A két műsor – a Telin TV-re készülő Tudományegyetem és a Városi Televízión futó SzemeSZTEr – tíz évig futott párhuzamosan. Klucsik Edit elmondta, amiben a produkciók különböztek, az az arculat volt:

- A Tudományegyetem volt a komolyabb műsor, ami inkább az egyetemi eseményekre reflektált, a SzemeSZTEr pedig a kicsit könnyedebb, vegyes, magazinjellegű. A Tudományegyetem 2010 után megszűnt, a SzemeSZTEr pedig azóta tanszéki hatáskörben készül. Azért az megmaradt, hogy a témák, amiket a hallgatók feldolgoznak, valamilyen módon kapcsolódnak az egyetemista léthez.


egy_kis_smink_Makos_Botond
Smink a felvétel kezdete előtt.


A főszerkesztő azt is elmesélte, hogy amikor 2013-ban megszűnt a helyi televíziókat összefogó Hálózat TV, ezáltal pedig a SzemeSZTEr országos lefedettsége, akkor személyesen ő ajánlotta fel a helyi csatornáknak a műsort, mondván, a szegedi egyetemre az ország minden pontjáról jönnek hallgatók és mindenhol kíváncsiak lehetnek arra az emberek, hogy hogyan működik a Tisza-parti universitas, sőt, általában véve: hogy milyen problémákkal küzdenek meg a fiatalok.

- Addig, amíg a Hálózat TV működött, azt lehetett mondani, hogy ez volt az ötödik országos csatorna, ami az ország szinte összes településén fogható volt. Jelenleg, bár nem olyan nagy a lefedettség, mint a Hálózat TV idején, az ország körülbelül kétharmadán így is elérhető a magazin. Nem akarom az összeset felsorolni, de hogy lehessen látni a szórást: a GloboTV Pécs környékén szórja a műsort, a Veszprém TV is átvette azt és van egy pesti televízió, a FIXTV, amelyik szintén leadja. A környéken az összes nagyobb helyi tévé is sugározza, Bajától kezdve Kecskeméten át Békéscsabáig, illetve a Vajdaságban, a Pannon TV által is fogható az adás. A másik pedig, hogy most már ott van az internet, tehát a tanszéki YouTube-csatornára is felkerülnek az adások hónapról hónapra.


Folyamatos fejlesztés kell, hogy naprakészek legyenek

Az egyetemi környezetben nehéz elfogadtatni, hogy a televíziózás eszközigényes és a legjobb apparátusra van szükség ahhoz, hogy a hallgatók, kikerülve a munkaerőpiacra, naprakészek legyenek. Klucsik Edit szerint a szegedi még mindig az egyik leginkább gyakorlatorientált kommunikációs képzés az országban, viszont ehhez megfelelő eszközparkra is szükség van:

- Szerintem az fontos, hogy a fejlettséget mindig azon a szinten tartsuk, ahol a top tévék is működnek, mert oda fog menni a hallgató, azt fogja látni. De sok hallgató például rögtön vezető pozícióba kerül a helyi televízióknál – nekik pedig azt kell tudniuk, mitől lesz jó egy stúdió, hogyan tudnak lépést tartani a nagyokkal.


studio_Levai_Kitti_kameraman
Hallgató a kameraman pozíciójában.

Plusz tudás a kurzus által, befutott egykori hallgatók

A kérdésre, hogy mit tart az elmúlt két évtized legnagyobb sikerének, a mesteroktató rögtön a volt hallgatókat idézte fel:

- Sok olyan hallgató van, aki itt indult: például Muhari Andrea, ő most Olaszországban él és vágóként, operatőrként dolgozik, Tihany Viktor, aki a Sportért Felelős Államtitkárság kommunikációs vezetője, Szabados Ági, az RTL munkatársa vagy épp Kecskés Lilla, aki az M5 csatorna egyik meghatározó arca. Tehát, ha szétnézek a televízióknál, akkor szinte azt mondhatom, bárhova megyek, mindenhol találok egy szemeSZTErest. És ez nagyon jó, mert ez azt is visszaigazolja, hogy nemcsak a képzés ad olyan tudást, amivel el tudnak helyezkedni, hanem azon belül ez a magazin is.


RTL_20231111_02
SzemeSZTEres hallgatók az RTL Híradó stúdiójában.


A hallgatók már a képzésen töltött félévek alatt is megismerkedhetnek a legnagyobb tévék működésével, miközben a sokak által ismert televíziós műsorok kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetnek:

- Idén ősszel például az RTL-nél voltunk, és a The Voice-t nézték meg a hallgatók. Emellett lehetőségük volt arra is, hogy egyéb helyeket is megnézzenek. Például az RTL híradó stúdióját és a vezérlőt is megmutatták nekik. Sőt, annyira jól sikerült a látogatás, hogy a főszerkesztő-helyettes azt mondta, hogy várja őket gyakornokként. Tavasszal a Sztárban Sztár kamerapróbájára tekinthettünk be, mert kiderült, hogy egy volt kollégám rendezi a műsort. De voltunk korábban az M4 stúdiójában is. Emellett ott van a Befutó program, aminek a Szeged TV is a része – ma a városi TV 35 év alatti gárdája mind a volt hallgatóinkból áll, akik közt nagyon sok az egykori gyakornok.


A műsor elengedhetetlen a gyakorlati tudás megszerzéséhez

Klucsik Edit szerint a képzésnek és a magazinnak is van jövője, mert bár sokan a televíziózás végéről beszélnek, ő hisz abban, hogy ahogyan eddig a többi médium is, egy idő után a tévé is megtalálja majd a maga helyét a platformok sűrűjében. Másrészt pedig a tanszéken és a magazinnál megszerzett tudás az online világban is ugyanúgy kamatoztatható.

- Anyósülésről nem lehet megtanulni vezetni: kamerák, mikrofonok, vezérlő nélkül nem lehet megtanulni videós tartalmat előállítani, gondolva itt nemcsak a televízióra, hanem mindenféle képgyártásra. A SzemeSZTEr jövője attól is függ, hogy ha pár év múlva elmegyek nyugdíjba, akkor lesz-e olyan oktató, aki a helyemre lép és ezt felvállalja. Mert azért ez nemcsak a hallgatóknak jelent többletmunkát, hanem nekem is: minden egyes anyaggal „együtt kell élni”, én vagyok a felelős szerkesztő, tehát minden tartalom, ami kimegy, az az én felelősségem. Tehát, ha lesz, aki ezt vállalja, akkor a műsor folytatódni fog. Én remélem, hogy lesz, mert a hallgatóknak szüksége van rá. Ez nemcsak szerkesztő-riporterként, hanem operatőrként, vágóként is jó gyakorlóhely. Azt pedig öröm látni, amikor évről évre megtelik a terem azokkal, aki szemeSZTErezni szeretnének.


stidiobeszelgetes_Levai_Kitti_Toth_Csenge
A műsornak gyakran része egy-egy stúdióbeszélgetés is.

 

A SzemeSZTErbe a kurzust felvevő hallgatók készítik az anyagokat, de állandó szerkesztőségi tagok is vannak:

Klucsik Edit – főszerkesztő

Kovács Zoltán – vezető operatőr, a tanszéki stúdió vezetője

Galambos Renáta - vezető vágó

Nagy Laura – demonstrátor (vágó)

Fazekas Levente - demonstrátor (vágó)

Nagy-Mikola Sándor - demonstrátor (operatőr)

 

A születésnapra elkészült új dizájn megalkotói:


uj_dizajn_alkotoi

hátsó sor (balról jobbra): Tömösközi Panni, Zsoldos Bálint, Fazekas Levente, Tóth Eszter

első sor (balról jobbra): Lévai Kitti, Németh Petra, Tóth Rebeka Csenge


A műsor a fent említett televíziók mellett elérhető az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék YouTube-csatornáján.



Képek forrása: Klucsik Edit

Borítókép: SzemeSZTEres hallgatók a TV2 stúdiójában

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.