bolygo_bogozo_borito

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok a Bolygó bogozón - Új évaddal jön az irodalomterápiát minőségi kortárs magyar (gyerek)irodalommal összekötő szegedi rendezvénysorozat

Miért mesélünk egymásnak történeteket? Hogyan viszonyulunk a mesehagyományhoz? Miért és hogyan dolgozza fel különböző népek és régiók mesekincsét egy kortárs magyar (határon inneni és túli) író? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha ellátogat a Bolygó bogozó író-olvasó találkozóira.

A kortárs magyar irodalom reprezentáns szerzői, gyerekirodalom-kutatók, nyelvészek, irodalomtörténészek, irodalomterapeuták és doktoranduszok lesznek 2024. tavaszán az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Informatóriumának (6722 Szeged, Egyetem u. 2., BTK-főépület, I. emelet) vendégei. Az izgalmas alkotói pályával, sokféle szerepkörrel (pl. szerkesztő, műfordító, tanár, rádiós újságíró) rendelkező írók fontos szakmai díjak (pl. Prima Primissima-díj, Rotary-díj, Madách-díj, Benedek Elek-ösztöndíj) kitüntetettjei, sőt életrajzi vonatkozásaik egy részüket Szegedhez is kötik (pl. Kontra Ferenc a napfény városában volt egyetemista). Mindannyiuknak szoros kapcsolata van a mesékkel: N. Tóth Anikó a palócok, Balázs Attila az észak-amerikai indiánok, az afrikaiak és arabok, Kele Fodor Ákos a romák, míg Kontra Ferenc a kopácsiak mesehagyományát is beépíti saját szuverén szövegvilágába.


Középiskolásokat, de felnőtt érdeklődőket is szeretettel várnak a kisebbségi irodalom és gyerekirodalom elméleti kérdéseivel, de a művek keletkezéstörténetével, a műhelytitkokkal egyaránt foglalkozó rendezvényeken. Az irodalom személyes, befogadói és terápiás aspektusaira is fókuszáló, négy alkalomból álló sorozat a meghívott írók egy-egy művét zárt irodalom- és bábterápiás foglalkozások keretében is feldolgozza, melynek célcsoportja a tanszék Informatikus könyvtáros BA – Iskolai és gyerekkönyvtáros specializációján tanuló végzős hallgatók.


A szegedi bölcsészkar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint a Bakonyi Géza Alapítvány 2022-ben rendezte meg először a Bolygó bogozót. A programsorozat akkor a legnívósabb kortárs magyar gyerekirodalmi művekre fókuszált, majd 2023-ban a kortárs magyar ifjúsági irodalom reprezentáns műveit mutatta be. Ez a koncepció folytatódik tehát 2024-ben és a szervezők tervei szerint a jövőben is.


Bővebb információ, az egyes eseményekről leírás a Tanszék honlapján lesz majd olvasható.


Az író-olvasó találkozókat a Szépírók Társasága és a Nemzeti Tehetség Program NTP-HHTDK-23 támogatja.



A részletes program:


2024. február 27.

Ami körül keringünk: N. Tóth Anikó: Alacindruska - Történetek Palóciából, Pozsony, AB ART Kiadó, 1999.

Irodalomterápiás foglalkozás Olaszi-Farkas Katalinnal (SZTE ETSZK)


2024. március 5., 16 óra

Író-olvasó találkozó N. Tóth Anikóval (Szlovákia). Beszélgetőtárs: Sándor Klára (SZTE BTK)


2024. március 12.

Ami körül keringünk: Balázs Attila: Szökés a bolhacirkuszból, Zenta, zEtna, 2018.

Bábterápiás foglalkozás Kiss Ágnessel (Kövér Béla Bábszínház)


2024. március 19., 16 óra

Író-olvasó találkozó Balázs Attilával (Szerbia). Beszélgetőtárs: Bencsik Orsolya (SZTE BTK)


2024. március 26.

Ami körül keringünk: Kele Fodor Ákos: A szív vége – Cigány újmesék, Bp., Tea, 2018.

Irodalomterápiás foglalkozás Király Hajnallal (SZTE BTK, Babes-Bolyai Egyetem)


2024. április 9., 16 óra

Író-olvasó találkozó Kele Fodor Ákossal. Beszélgetőtárs: Bozóki Anna (SZTE BTK, Demokratikus Ifjúságért Alaptívány)


2024. április 16., 16 óra

Író-olvasó találkozó Kontra Ferenccel (Szerbia). Beszélgetőtárs: Hózsa Éva (Újvidéki Egyetem)


2024. április 30.

Ami körül keringünk: Kontra Ferenc: Kalendárium - Gyermekkori történetek, Újvidék, Forum, 1993.

Irodalomterápiás foglalkozás Csákvári Lilivel (SZTE BTK).

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.