Kelemen János

Elhunyt Kelemen János akadémikus, az SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének egykori vezetője - búcsúztatása március 6-án lesz Budapesten

Tegnap szegényebb lett egy nagy gondolkodóval a magyar szellemi élet, a hazai filozófia és italianisztika tudománya. Mindenekelőtt azonban kevesebbek lettünk egy kivételes baráttal, tanárral és kollégával, sokunk számára meghatározó szellemi vezetővel. Életének 81. évében elhunyt Kelemen János (1943-2024) filozófus és italianista, az ELTE Professor Emeritusa, az MTA rendes tagja, az SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének egykori vezetője.


Kelemen János búcsúztatása 2024. március 6-án, 13:30-kor lesz a Fiumei úti temető szóróparcellájánál (Budapest, VIII. Fiumei út 16.).

Kelemen_Janos_gyaszjelentese-_1_


Kelemen János Kassán született, majd családjával Szegedre költözött, itt járt a Madách utcai Általános Iskolába, majd a Radnóti Miklós Gimnáziumba, és itt szerzett a József Attila Tudományegyetemen olasz-orosz szakos diplomát. Bár a filozófiai tanulmányait az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végezte, italianista szíve sokáig Szegedhez kötötte. Miután 1994-ben négy év szolgálat után leköszönt a Római Magyar Akadémia igazgatói székéből, 1995-1997 között a Szegedi Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára volt, 1995-1999 között pedig a szegedi olasz irodalmi doktori program vezetője és szellemi iránymutatója.


Jimmy – ahogyan a hozzá közel álló, szeretett barátok, tanítványok és kollégák hívták – gazdag szellemi örökséget hagyott hátra, amelynek két azonos súllyal és egyforma szerelemmel művelt része az analitikus és nyelvfilozófia, valamint az olasz irodalom- és szellemtörténet kutatása volt. E két tudományterületen időről időre megtalálta a közöttük hidat képező átjárókat. Bár analitikus elme volt ízig-vérig, kérlelhetetlenül racionalista okfejtései, kérdésfelvetései csakis ugyanilyen világos válaszokat vártak, ugyanakkor írásai révén egy érzékeny, a költészet intuícióira finoman rezonálni tudó értelmezőként ismertük meg. Nemzetközileg is megkerülhetetlen a Benedetto Croce életművének közvetítésében végzett munkája, amelyért 2003-ban a Premio Internazionale Benedetto Croce kitüntetést adományozták neki; értő és eredeti tolmácsolója volt az olasz gondolkodástörténet meghatározó alakjainak, különös tekintettel Giambattista Vico filozófiájára (2018-ban az olasz gondolkodás történetével foglalkozó munkáiért a Galileo Galilei-díjjal tüntették ki); számos könyvet írt a nyelvfilozófia témakörében, és elhivatott tolmácsolója volt Umberto Eco elméleti munkásságának, az olasz filológiai és hermeneutikai kutatásoknak. Filozófiai tudományos munkájáért 2007-ben Széchenyi-díjat kapott, az olasz kultúra magyarországi és a magyar kultúra olaszországi divulgációjáért pedig egy évvel később a Premio Internazionale „Rosario Rubettino” kitüntetést vehette át. Életművének elismeréseképpen 2014-ben az Olasz Köztársaság Elnöke az Olasz Csillagrenddel jutalmazta, 2016-ban Akadémiai díjat kapott.


Terjedelmében és értékében egyaránt monumentális életművének gyújtópontjában azonban mégis minden kétséget kizáróan az olasz költőóriás, az Ikrek havában lelt lelkitárs: Dante Alighieri állt. A neki szentelt megszámlálhatatlanul sok tudományos munka, tanulmány, könyv és előadás mellett Kelemen János alapítója volt a Magyar Dantisztikai Társaságnak (2004), a Dante Füzetek folyóiratnak (2006) és ő álmodta meg az ezeket életre hívó tudományos összefogást, amelynek célja az első magyar Dante-kommentár megalkotása volt. Ő maga is ezen álom megvalósításának szentelte élete utolsó két évtizedét.


Sokat elmondanak egy tudósról a számok: a publikációk, a díjak, a sikerek. De az emberről az beszél, hogy mekkora űrt hagyott maga után a szívekben. Kelemen János soha nem múló emléke, a tiszta őszinte humánussága, a másik felé való teljes odafordulása, halk beszéde, jellegzetes magyarázó kézlejtése és biztató derűt sugárzó tekintete ott lesz örökre a tanítványok és kollégák szívében.


Szívünkben megrendülten búcsúzunk tőle.


SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar


A borítóképen látható fotó forrása: tokold.elte.hu 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.