Boritokep_20

Átvették okleveleiket az SZTE BTK végzős hallgatói

A TIK Kongresszusi termében vették át diplomájukat azok a hallgatók, akik a 2023/2024-es tanév őszi félévében fejezték be tanulmányaikat karunkon. Sikeres záróvizsgát ebben a félévben 129-en tettek, a február 2-i diplomaosztón 89-en vették kezükbe a tanulmányaikat lezáró dokumentumokat. A diplomaosztón az alap-, a mester-, az osztatlan képzésben és a szakirányú továbbképzésben résztvevőket is köszöntötte a megjelent Avatótanács, valamint kitüntetéseket, kinevezéseket is kiosztottak a kar oktatói között.

A 11 órakor kezdődő rendezvényen a kari vezetőségből, a társkarok képviselőiból, valamint az intézetek és tanszékek vezetőiból felálló Avatótanács bevonulása után az ünnepség első felszólalója Prof. Dr. Gyenge Zoltán volt. A kitüntetések és kinevezések átadása következett.

 

A Szegedi Tudományegyetem Professor Emerita kitüntető címet adományozott:


Diploma_atado_2024_februar_00126


Prof. Dr. Vigh Éva Zsuzsanna nyugállományba vonuló egyetemi tanárnak, az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék professzorának, aki több mint 4 évtizede folytat az egyetemen kiemelkedő, iskolateremtő, nemzetközileg is elismert oktatói, kutatói tevékenységet.

 

Intézetvezetői megbízást vett át:


Bombitz_A.

Dr. Bombitz Attila egyetemi docens


Diploma_atado_2024_februar_00131

Dr. Fenyvesi Anna egyetemi docens

 

Egyetemi docensi kinevezést és tanszékvezetői megbízást vett át:


Diploma_atado_2024_februar_00144

Dr. Dragon Zoltán

 

Egyetemi docensi kinevezést vett át:


Diploma_atado_2024_februar_00149

Dr. Szendi István, a Pszichológiai Intézet Személyiség-, Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszékének oktatója

 

A kitüntetések átadása után zenei blokk következett. A karon meghirdetett pályázat által Tóth Jonathan olasz szakos hallgatónak nyílt lehetősége arra, hogy előadhasson a diplomaosztón. Az ünnepségen Francesco Sartori Time to Say Goodbye című énekszámát adta elő, amellyel nagy sikert aratott a közönség körében.


Diploma_atado_2024_februar_00159

Tóth Jonathan


Ezután Prof. Dr. Gyenge Zoltán dékán ünnepi beszéde következett. A kar vezetője elmondta, a most lezárult félév végén a BTK-n 129 hallgató tett sikeres záróvizsgát: alapképzésben 53, mesterképzésben 23, osztatlan tanárképzésben 27, szakirányú továbbképzésben pedig 26-an záróvizsgáztak sikeresen. Beszédében kihangsúlyozta a bölcsészképzés fontosságát és hasznosságát – mint mondta, annak sikerét több dolog is magyarázza, ilyen például az alkalmazkodóképesség elsajátítása, amely nélkül a mai világ gyors változásaiban lemarad az ember.


Diploma_atado_2024_februar_00167
Prof. Dr. Gyenge Zoltán dékán


Ugyancsak a bölcseletek fontosságát hangsúlyozta a dékán, amikor arra a sokak által feltett kérdésre adott választ, hogy mégis mire jók a bölcsészettudományok: „(…) ha elgondoljuk a világot a sok „haszontalan” dolog nélkül, mint például a művészet, benne az költészet, zene, festészet, vagy filozófia, irodalom, művészettörténet, mi marad nekünk hátra? Sok-sok hasznos dolog. A világ ezzel talán sokkal hasznosabb lesz, de egy biztos: végtelenül unalmasabb. Sokszor mondtam, sokszor leírtam: művészet és bölcselet nélkül lehet élni, csak nem biztos, hogy érdemes. (…)”


Prof. Dr. Gyenge Zoltán a szülők támogatását is megköszönte, majd boldogságot, sikereket kívánva a hallgatóknak zárta sorait.


Diploma_atado_2024_februar_00177


Az ünnepség következő részében az oklevelek átadása következett. A hallgatók egyesével vonultak fel a színpadra, és vették át diplomájukat az egyetemi vezetést képviselő rektorhelyettestől és a dékántól. A rendezvény végén Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettes úr is köszöntötte a jelenlévőket.


Diploma_atado_2024_februar_00823

Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettes


Az Avatótanács kivonulása után a már hagyománnyá vált sapkadobással ért véget a rendezvény, amely remélhetőleg maradandó élményként marad meg karunk – most már – öregdiákjai számára.


Diploma_atado_2024_februar_00879



A fotókat készítette: Rómer János

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.