cikk_boritokepek_1

Zirzen Janka ösztöndíjak a pedagógusi pálya iránt elhivatott hallgatóknak

Átadták a Zirzen Janka ösztöndíjakat a Szegedi Tudományegyetemen pedagógusi pályára készülő hallgatóknak. Az okleveleket Prof. Dr. Gellén Klárától, az SZTE oktatási rektorhelyettesétől és a karok képviselőitől vehették át a pályázók. A díjazottak havi százezer forint ösztöndíjban részesülnek a 2024-es tavaszi félévben.

Idén második alkalommal vehették át a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a Zirzen Janka ösztöndíjakat a Rektori Hivatal dísztermében március 26-án. Prof. Dr. Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia elnöke köszöntötte a díjazottakat, akiket az egyetem legmotiváltabb hallgatói közé sorolt. Pedagógus pályára készülő hallgatókkal beszélgetve győződött meg arról, hogy a szakma iránti elkötelezettség határozta meg alapvetően pályaválasztásukat.


bl_zirzenjanka_osztondijak_03

Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes köszöntötte a díjátadó ünnepség résztvevőit. Fotó: Borbola Lilla

 

Összesen ötven hallgató vehette át a Zirzen Janka ösztöndíjat az SZTE négy karáról. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karról huszonnégyen (nyolc tanító, nyolc óvodapedagógus és nyolc gyógypedagógia szakos), a Természettudományi és Informatikai Karról tizenhárman, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karról tizenegyen, a Bartók Béla Művészeti Karról ketten kapták meg oklevelüket. A díjazottak havi százezer forint ösztöndíjban részesülnek a 2024-es tavaszi félévben.


Az ösztöndíjpályázatok elbírálásakor ezúttal csak a tanulmányi eredményt vették figyelembe, így kellően objektív eredmény született – számolt be Prof. Dr. Badó Attila. Felmenő rendszerben a jövőben minden félévben lehet majd pályázni erre az ösztöndíjra, és akkor már a kutatómunkát is figyelembe fogják venni a tanulmányi eredmények mellett.


bl_zirzenjanka_osztondijak02

Összesen 50 hallgató vehette át a Zirzen Janka ösztöndíj elnyeréséről szóló oklevelet. Fotó: Borbola Lilla

 

– Amikor tavaly megalapítottuk a Zirzen Janka ösztöndíjat, akkor kifejezetten az a cél vezérelt minket, hogy támogassuk azokat a hallgatókat, akik elhivatottak, akik gyerekekkel szeretnének foglalkozni – mondta el Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak induló ösztöndíj, hanem a tanulmányaik végéig minden félévben megpályázhatják a tanári pályára készülő fiatalok. Prof. Dr. Gellén Klára azokra a kompetenciafejlesztő modulokra is felhívta a figyelmet, amelyekkel a képzésen felül támogatják a hallgatókat. Az SZTE célja, hogy vonzóbbá tegye a pedagógusképzési területet annak érdekében, hogy a jövőben minél többen válasszák a pedagógusi hivatást.

 

Az ösztöndíjat Zirzen Jankáról, az 1869-ben létrejött Magyar Királyi Tanítónő Képezde igazgatójáról nevezték el.



Forrás: SZTEInfo/Vida-Szűcs Imre

Fotó: Borbola Lilla

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.