Boritokep_29

Kínában tárgyalt a szegedi bölcsészkar delegációja - Új részképzésekről és közös kutatási projektekről is szó volt

Az egyetem nemzetköziesítésének keretében Shanghaiban, Guangdongban és Pekingben járt az SZTE BTK delegációja, Prof. dr. Gyenge Zoltán dékán, valamint Dr. Árvay Anett a Hungarológiai Képzés vezetője, hogy megújítsa az egyetem eddigi oktatási kapcsolatait, és újakat hozzon létre. Tárgyalásokat folytattak öt kínai egyetemen, valamint a shanghaji és guandongi konzulátuson, illetve a pekingi Liszt Intézetben. Őket kísérte Gárdián Nikolett, aki 2020 óta az SZTE BTK delegált magyar lektora Shanghaiban.

2018 óta érkeznek kínai magyarszakos csoportok a szegedi BTK Hungarológia programjára, hogy magyar nyelvet, nyelvészetet és kultúrát tanuljanak. A Shanghai International Studies University egy-egy tanévet, a pekingi Beijing International Studies University magyarszakosai három évet tanulnak karunkon.


2024.04.03._Shanghai_SISU_hivatalos_latogatasunk

A SISU-n tett hivatalos látogatás.


A megbeszéléseken szó esett az egyetemek közötti új részképzések, nyári egyetem, vendégoktatás és közös kutatási projektek létrehozásáról is. Ugyancsak előrehaladott tárgyalásokat folytattak double degree képzések elindításáról, valamint a kar angol nyelvű programjaiban kínai diákok fogadásáról.


2024.04.08.BISU-n

Egyeztetések a BISU-n.


A kantoni Guangdong University of Foreign Studies egyetemmel sor került keretmegállapodás (MOU) aláírására is, amely lehetőséget biztosít, hogy a jövőben az ottani magyarszakosok a BTK-n tanulhassanak.


2024.04.07.Guangzo_GDUFS

Látogatás a kantoni Guangdong University of Foreign Studies egyetemen.


A hivatalos megbeszélések után a delegáció találkozott a magyar szakos diákokkal, sőt, az előző években a szegedi karon tanuló kínai hallgatók is eljöttek, hogy találkozzanak volt tanáraikkal. Egyik közülük már a guangdongi konzulátuson dolgozik.


Shanghai_SISU_magyar_szakos_diakokkal_

Találkozó a SISU magyarszakos diákjaival.


A megbeszéléseken elhangzott az is, hogy a magas szintű kínai-magyar nyelvismeret a BYD szegedi beruházása miatt is egyre fontosabb piacképes tudás. A kínai cégek munkalehetőséget kínálnak a külföldi hallgatóknak, akik a kultúrdiplomácia mellett már az üzleti szférában is hasznosítani tudják a magyar szakon megszerzett ismereteiket.



Borítókép: Látogatás a Beijing Foreign Studies University egyetemen.

Fotók: Árvay Anett, Gyenge Zoltán

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.