sisu

Sanghaji delegáció járt a Szegedi Tudományegyetemen

Szeged adott otthont 2023. október 30-án a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet éves board meetingjének, amelyen az intézet vezetői mellett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) vezetői, képviselői vettek részt. A találkozóra a világjárvány lecsengése óta most került újra sor személyesen.

Az SZTE és a SISU 2012 óta folytat sikeres együttműködést, melynek legnagyobb eredménye az SZTE Konfuciusz Intézet létrejötte. Ennek apropóján az éves board meetingen a tagok értékelték az előző évet, illetve meghatározták a jövőbeni célokat. Emellett bemutatkoztak a board új tagjai, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és Dr. Bene Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati igazgatója.


sisu_delegacio_azszte_n__5__450x330

Fotó: Bobkó Anna


Az SZTE vezetői reményüket fejezték ki a további sikeres együttműködésben, kiemelték: nyitottak a kínai kapcsolatok erősítésére, szélesítésére, a kínai hallgatók fogadására és ehhez továbbra is nagyban számítanak a SISU támogatására, segítségére.


sisu_w_28_450x330

Fotó: Sahin-Tóth István


Az öt fős kínai delegáció ezt követően az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjával találkozott és folytatott szakmai beszélgetést. Majd a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem vezetői és a Szegedi Tudományegyetem vezetői részt vettek a Móra Ferenc Múzeumban az Összekapcsolódott szívek: 10 éves az Új Selyemút című kiállítás megnyitóján. Fogas Ottó múzeumigazgató hangsúlyozta, az idei év a kultúrpalotában Kínáról szól. Először egy világhírű anyag érkezett Sanghajból, amely az ókori Kína világát mutatta be, elhozták az agyaghadsereget is, és a Fekete házban a Kínában folytatott magyar ferences missziót mutatták be. A most megnyílt kiállítás a jelenlegi kapcsolatokról szól Magyarország és Kína között.

 

Mr Yi Yonggang, a SISU rektorhelyettese a tárlat megnyitóján kiemelte, hogy a politikai, infrastrukturális, kereskedelmi és polgári kapcsolatok is fontosak Sanghaj és Szeged között. A teremben látható képek azt mutatják be, hogy az elmúlt években milyen sikeres együttműködést alakított ki a két ország.


sisu_moramuzeum__1__450x330

Fotó: Zentai Péter


A Szegedi Tudományegyetemnek nagy felelőssége van abban, hogy közelebb hozza egymáshoz a földrajzilag távol élő emberek kultúráját – mondta el Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. Az SZTE a Konfuciusz Intézettel szoros együttműködésben a Dél-Alföldi Régió kínai nyelvoktatását, a kínai kultúra terjesztését vállalta fel. A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy ha 10 év múlva ismét összejövünk egy hasonló fotókiállítás megnyitóján, akkor már három-négy terem sem lesz elég ahhoz, hogy az előttünk álló tíz év színes programjait dokumentálni tudja.


 

Forrás: Pósa Tamara, Vida-Szűcs Imre / SZTEInfo

Borítókép: A kínai delegáció az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjával is találkozott. Fotó: Sahin-Tóth István


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.