egyetem_napja_2023_s_7

Hárman is egyetemi elismerést kaptak karunkról az Egyetem Napja alkalmából

Az SZTE immár több mint húsz éve november 11-én ünnepli az Egyetem Napját. Ez a nap többszörös ünnep a Szegedi Tudományegyetemen: 1872. november 11-én kezdődött meg a tanítás az intézmény jogelődjének tekintett kolozsvári egyetemen, 1940. november 11-e a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitójának napja. E jeles napon a Szegedi Tudományegyetem a nagy elődökre emlékszik és emlékeztet, ápolja hagyományait és kitünteti a jelen olyan kiválóságait, akik hozzájárulnak az universitas jövőjének építéséhez. Az ünnepségen kitüntetésben részesült mások mellett prof. dr. Csíkos Csaba, dr. Vo Van De és prof. dr. Kérchy Anna.

November 11-én az egyetem Dugonics téri főépületének dísztermében rendeztek ünnepi szenátusülést, amelyen az SZTE vezetői, vendégei, a kitüntetettek és családtagjaik vettek részt. A beszédek után az elismerések átadására került sor.

A Szegedi Tudományegyetem vezetése Kiváló PhD Témavezető Elismerő Oklevelet adományozott dr. Varró András professzornak, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanárának, dr. Papp Tamás professzornak, a Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszék egyetemi tanárának és dr. Csíkos Csaba professzornak, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Intézet, Pedagógiai Értékelés és Tervezés Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának.

A Kiváló PhD Témavezető Elismerő Oklevél három területen: élettudományok; élettelen természettudományok és matematika, valamint humán- és társadalomtudományok területén a Szegedi Tudományegyetemmel közalkalmazotti jogviszonyban álló olyan oktatónak adományozható, aki több éven át kiemelkedő eredménnyel vett részt a PhD hallgatók képzésében, és hatékonyan látott el témavezetői feladatokat.

Az Egyetem Pro Laudande Promotione-díjat adományozott dr. Tóth Noémi, Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola, dr. Árpádffy-Lovas Tamás, Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola, dr. Palásti Dávid Jenő, Kémia Doktori Iskola, dr. Szebenyi Csilla, Biológia Doktori Iskola, dr. Vo Van De, Neveléstudományi Doktori Iskola, dr. Hajdu Gábor, Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola végzett PhD-hallgatója részére.

A díjat olyan személyek kaphatják, akik a PhD fokozatot a Szegedi Tudományegyetemen, szervezett képzést követően szerezték meg és valamennyi követelményt kiemelkedő színvonalon teljesítettek. A díj adományozásáról a Tudományterületi Doktori Tanácsok javaslatai alapján az Egyetemi Doktori Tanács dönt.

2023-ban az egyetem Év kutatója elismerő oklevelet adományozott dr. Hohmann Judit professzornak, a Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet egyetemi tanárának, dr. Tamás Gábor professzornak, a Természettudományi és Informatikai Kar Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék egyetemi tanárának, dr. Kérchy Anna professzornak, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Angol-Amerikai Intézet egyetemi tanárának.

Az Év Kutatója Elismerő Oklevelet három területen: élő természettudományok; az élettelen természettudományok és matematika; valamint a humán- és társadalomtudományok tudományterületén a Szegedi Tudományegyetemmel közalkalmazotti jogviszonyban álló olyan kiemelkedő kutatómunkát végző egyetemi polgárai kaphatják, akiknek nagy horderejű műszaki alkotásai, tudományos eredményei, kimagasló publikációs tevékenységük, iskolateremtő munkásságuk, vagy a hazai és nemzetközi tudományos életben betöltött szerepük példaként állítható az egyetem polgárai elé.

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Doktori Iskola Tanácsa Csengery János Emlékérem elismerést adományozott Dr. Kertesi Gábor professzornak, a Magyar Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadójának.

A pedagógiai kutatás magyarországi fejlődésének elindulásában jelentős szerepet játszó, előbb a kolozsvári egyetemen oktató, majd az egyetem Szegedre kerülése után a Bölcsészettudományi Kar dékánjának és az egyetem rektorának is megválasztott Csengery János születésének 150. évfordulója alkalmából a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Doktori Iskolája Csengery János Emlékérmet alapított. Az emlékérmet olyan, elsősorban nem a neveléstudomány terén elismerést szerzett kutatók kaphatják meg, akik fontos szerepet játszottak a neveléstudomány vagy a pedagógusképzés fejlődésében.

Az ünnepséget a Rektori Hivatal átriumában pezsgős koccintással és díszebéddel zárták, köszöntőt mondott dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és prof. dr. Rovó László rektor.

Az ünnepségről szóló teljes beszámoló az u-szeged.hu oldalon olvasható.


Forrás: Vida-Szűcs Imre/u-szeged.hu

Fotók: Kovács-Jerney Ádám, Sahin-Tóth István

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.