Szajbely_Mihaly_fit_640x10000

Eötvös József-koszorúval tüntette ki Szajbély Mihályt az MTA

Szeged adott otthont a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat megnyitójának, november 3-án, amelyen a köszöntő beszédek és tudományos előadások mellett elismerések átadására is sor került. Idén Eötvös József-koszorúval díjazták karunk professor emeritusát, Szajbély Mihályt is.

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatot 2003 óta minden év novemberében rendezi meg a Magyar Tudományos Akadémia. A nyitóünnepséget minden második évben az MTA valamelyik területi bizottsága szervezi - idén Szegedre került a sor.


Az SZTE Rektori Hivatalában összegyűlt vendégeket elsőként Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, az MTÜ Programtanácsának elnöke köszöntötte, majd Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mondta el beszédét. A vendéglátó város és intézmény képviseletében Rovó László, az SZTE rektora, valamint Kozma József, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnöke beszélt Szeged és a tudományosság kapcsolatáról, helyi híres tudósainkról.


53306004207_f095ea5fb2_o
(Forrás: mta.hu)


A beszédeket a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak átadása követte.


A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki:

Szajbély Mihályt, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar professor emeritusát a 18., 19. és 20. századi magyar irodalom fontos életműveinek beható értelmezése és magyarázatos szövegkiadása, a korszak irodalomszemléletének, értékrendjének, sajtó- és médiatörténetének feltárása, egy modern műfaj – a hangjáték – sajátosságainak elemzése, valamint a vajdasági kortárs magyar irodalom gondozása terén végzett különösen értékes munkája, könyvei, szervezői és pedagógiai tevékenysége elismeréseként.” (mta.hu)


53307118288_5763a55059_o
(Forrás: mta.hu)


Szajbély Mihály az elismerést a MTA elnökétől, főtitkárától és főtitkárhelyettesétől, valamint a díj kuratóriumának képviselőitől vette át.


Eotvos-Jozsef-Koszoru
(Forrás: mta.hu)


Az Eötvös József-koszorút 1992-ben alapította meg az MTA, a díjat évente mindössze heten kaphatják meg. Odaítélésének feltételei az MTA doktora cím vagy a jogszabály alapján azzal egyenértékű tudomány doktora tudományos fokozat, a már betöltött vagy az átadás évében betöltendő 70. életév, és természetesen az elismert, kiemelkedő jelentőségű tudományos életmű. A díjazottra az Akadémia tudományos osztályai tehetnek javaslatot. Szajbély Mihály, a díj elnyerésével, ezentúl jogosult a „Laureatus Academiae” cím használatára.



Forrás: mta.hu

Borítókép forrása: mta.hu

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.