A 20 éves kommunikáció szakos képzés az Egyetemi Tavaszon

2004 óta az SZTE Kulturális Irodája minden áprilisban megrendezi tavaszi kulturális, tudományos és sport programokat kínáló rendezvénysorozatát. Az idén először a BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke is bekapcsolódik és az Egyetemi Tavasz heteiben filmvetítést, könyvbemutatót, előadást kínál.

A részletes programkínálat hétről-hétre:

 

Április 16. (kedd) 18 h SZTE BTK TV Stúdió (Egyetem u. 2.)

Húsz éves a szegedi kommunikáció szakos képzés

Filmklub: Pipás Pista története

Amikor a filmötletből könyv lesz. Pipás Pista és társai címmel készített a 80-as évek elején Ember Judit dokumentumfilmet a szegedi sorozatgyilkosként elhíresült nőalakról. Bubryák István producer-rendező „Pipás Pista talán igaz története” címmel könyvet írt a történetről. Film és könyv egy estén, ahol a mozgóképek előtt és után a könyv szerzőjével, az egykori dokumentumfilm riporterével Balog József, a Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék oktatója beszélget.

 

 

Április 24 (szerda) 17.30 Millenniumi Kávéház

Húsz éves a szegedi kommunikáció szakos képzés

Könyvbemutató: Túl a turistatekinteten

Miért érdekes a társadalom- és kultúrakutatás számára egy olyan banalitás, mint a turizmus? Mi a kritikai turizmuskutatás speciális megközelítése? Miért lehet a turizmust a kultúra laboratóriumának tekinteni? Mi, turisták, miért is vagyunk egyfajta amatőr szemiotikusok? Milyen tekintettel vizsgáljuk a turizmus klasszikus célpontjait, és hogyan tekintünk ezek után másként saját közvetlen környezetünkre? Hogyan segíthet a turisztikai autentikusság megértése az állandó autentikusság-vesztés érzésében élő jelenünk értelmezésében?

Beszélgető- és vitapartnerek: Bódi Jenő szerkesztő (PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék), Pusztai Bertalan szerkesztő (SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék), Pál Viktor (SzTE Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék).

A beszélgetést moderálja és a Kommunikáció és kultúratudományi tanulmányok (Gondolat kiadó) sorozatát bemutatja: Szijártó Zsolt (PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék)

 

 

Április 29. (hétfő) 18 h SZTE BTK 5. terem

Húsz éves a szegedi kommunikáció szakos képzés

Filmklub: vizsgafilmek (portrék)

Fehér Dániel: Az alulírott felülír Makaji Máté portré

Fehér Dorottya: Ingovány Péter Szabó Attila portré

A Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszéken évek óta egyre több és színvonalasabb dokumentum-. ismeretterjesztő film készül a három éves BA-képzés zárásaként. Néhány héten át ezekből láthatnak válogatást az érdeklődők. Minden filmvetítést egy-egy beszélgetés választ el az alkotókkal, akiktől a nézők is kérdezhetnek. Moderátor: Klucsik Edit televíziós szakirány vezető.

 

 

Május 9. (csütörtök) 12 h SZTE BTK 4. terem

Húsz éves a szegedi kommunikáció szakos képzés

Könyvbemutató és előadás: Média-csata-tér

A média hatalma helyett a hatalom médiája van-e, jött-e létre a rendszerváltás óta eltelt majd 25 évben? A magyarországi médiaháborúk legfőbb tanulsága, hogy a negyedszázados politikai iszapbirkózásért mindenkinek vállalnia kell a felelősséget: a politikusoknak, a médiatulajdonosoknak, a médiatartalmak készítőinek és szereplőinek. Nem egyforma arányban, de némi önvizsgálat megkerülhetetlenül mindenkinek kijut belőle – írja az eMasa recenzense Gyuricza Péter újságíró, tanár, az egykori ORTT kurátora Média-csata-tér címmel nemrégiben megjelent könyvéről. A szerző most e médiahelyzetet mutatja be az érdeklődőknek.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.