A Glavinic-kód

Grand Café, 2014. október 16. (csütörtök), 17.00 - 22.00

Sokáig kellett várni, mire Thomas Glavinic nevére a Hogyan kell élni félsikertörténete után újra odafigyelt a magyar könyvkiadás és A vágyak élete, valamint A kamerás gyilkos is végre megjelenhettek magyarul. A grazi születésű, Bécsben élő szerzőt az olyan menő kortárs osztrákok között tartják számon, mint Daniel Kehlmann vagy Wolf Haas. Az fogjon tehát Glavinic olvasásába, akinél bejön a könnyed és elegáns mondatfűzés és álnaiv cselekménybonyolítás, a bensőségesség és életszerűség, a voyeurizmus és a pszeudo-filozófia, a történet és a kaland. Glavinic mestere a különböző regényformáknak, és igazi stílusgyakornok, valóság és metafizikai fölfeslés teszi érzékivé és élvezhetővé írásmódját. Ért a kvázi kultúrtörténettel beinjekciózott szórakoztató irodalomhoz, képben van a krimi, a sci-fi minőségi elvárásaival, a hétköznapi helyzetkomikum és az abszurd sem áll távol tőle. Bámulatos szubjektivitással és asszociatív kreativitással lubickol a részletekben, illuzionista, tudja, mire van szüksége – és milyen adagolásban – az olvasónak. Ebbe az írói világba kaphat bepillantást az érdeklődő az Osztrák Könyvtárak idei olvasóprogramjának alkalmából a Grand Caféban, ahol megtudhatja a filmvásznon, hogyan kell élni és ki a kamerás gyilkos, Kurdi Imre műfordító és Bombitz Attila, a szegedi Osztrák Tanszék aktuális Glavinic-kurzusa vezetőjének segítségével pedig további aktuális információkhoz juthat a mai több mint sikeres osztrák irodalomról.

 

Bontásban:

17.00 Wie man leben soll. David Schalko filmje Thomas Glavinic azonos című regénye nyomán. A regény megjelent Fodor Zsuzsa fordításában a Kortina kiadónál 2006-ban Hogyan éljünk? címmel. A filmet eredeti német nyelven vetítjük

19.00 A Glavinic-kód. Magyar nyelvű felolvasás és beszélgetés Thomas Glavinic műveiről Kurdi Imrével. Az est házigazdája Bombitz Attila

20.00 Der Kameramörder. Robert Adrian Pejo filmje Thomas Glavinic azonos című regénye nyomán. A regény megjelent Kurdi Imre fordításában az Európa kiadónál 2014-ben A kamerás gyilkos címmel. A filmet eredeti német nyelven vetítjük.

 

A belépés díjtalan. A program a SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke, a SZTE Osztrák Könyvtára, a szegedi Grand Café és a budapesti Osztrák Kulturális Fórum együttműködésével jött létre.


glavinic

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.