Thor szerint a színház

Időpont: 11:00–11:20

Terem: Vajda György Mihály terem

Előadó: Kérchy Vera


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: dráma- és színházismeret osztatlan tanárszak / színháztörténet specializáció


A film születésétől kezdve konkurál a színházzal, le akarja hagyni a valószerűségért folyó küzdelemben, miközben az új művészeti forma népszerűsége a színházat is aggodalommal tölti el, és saját, csak rá jellemző „nyelvének” újramegtalálására készteti. A két médiumot különböző szempontok szerint méricskélő elméleti írások mellett olykor maguk az alkotások is színre viszik a társművészetek közti versenyt, sajátos véleményt formálva a hasonlóságok és különbségek kérdésében. Mit mond a filmről a színész arcára szűkített, pici fényponttá törpülő (szükségképp célját vesztett) „premier plan” a színházban vagy egy félrecsúszott parókában, remegő kartondíszletek között színre vitt előadás egy filmes szuperprodukcióban?

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

cikk_boritokepek_12

A Magyar Tudományos Akadémia a 2025-ben esedékes 200. „szülinapja” ünnepére készülődik, miközben a 197. közgyűlését is kitüntetésekkel és nyilatkozatokkal tette kivételessé. Az mta.hu májusi hírei között a tudomány szegedi kiválóságairól szóló információkat is kerestünk.