Szabad bölcsészet - filozófia/etika/műszettörténet specializáció BA; etikatanár

Leány gyöngy fülbevalóval - vagy anélkül. A 20. század legnagyobb képhamisítási botránya


Időpont: 12:00–12:20

Terem: 3. terem (földszint, főbejárattól balra)

Előadó: Prof. Dr. Gyenge Zoltán


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: szabad bölcsészet BA

művészettörténet major-és minor, filozófia, etika, osztatlan etikatanári; mesteren DMM, filozófia és etika


Korunk egyik legnagyobbra értékelt festője, Jan Vermeer (1632-1675) életében 35-37 képet festett, és ezeket sokáig nem értékelték. Ma viszont egy per során a Festészet allegóriája (Bécs, Kunsthistorisches Museum) című festményét egészen elképesztő összegre, 200 millió dollárra becsülték. Han van Meegeren (1889-1947) tehetséges, 20. századi holland festő, a század első felében több Vermeer képet is értékesített. Általában neves múzeumok számára, de a második világháború során a nácik is vásároltak tőle. Pontosan ezért 1945-ben letartóztatták holland műkincseknek külföldre értékesítése miatt. Egy ideig bírta, ám végül a börtönben kifakadt és elárulta: a képek mind az ő hamisítványai... Mi történt itt igazán?

 

 

A filozófia és az élet értelme


Időpont: 12:30–12:50

Terem: 3. terem (földszint, főbejárattól balra)

Előadó: Prof. Dr. Pavlovits Tamás


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: filozófia, etika, osztatlan etikatanári; mesteren DMM, filozófia és etika


Vajon van-e értelme feltenni a kérdést: mi az életem értelme? Vajon erre a kérdésre melyik tudomány hivatott válaszolni? Vajon a természettudomány vagy a pszichológia kompetens-e e tekintetben? Az előadásban azt szeretném megmutatni, hogy miként fér hozzá a filozófia az élet értelmére vonatkozó kérdéshez. A filozófia sem válaszolja meg ezt a kérdést, de talán egyedül hivatott a jelentését és értelmét vizsgálni.

 


Az én mint szükségszerű fikció


Időpont: 13:00–13:20

Terem: 3. terem (földszint, főbejárattól balra)

Előadó: Dr. Lamár Erzsébet


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: filozófia, etika, osztatlan etikatanári; mesteren DMM, filozófia és etika


Vajon valóban szükségszerű előfeltétele-e a tudatos tapasztalatnak az öntudat valamiféle eleve adott egysége? Ha létezik ilyen, hogyan őrzi meg önazonosságát a folytonos változások során? Ha viszont nem létezik, akkor mégis ki vagy mi az az „én”? A szó lehető legszorosabb értelmében a végtelenségig folytathatnánk a fentiekhez hasonló kérdések sorát, ezért előadásomban nem is vállalkozom többre, mint néhány alapvető fontosságú gondolat felelevenítésére egy természeténél fogva definiálhatatlan fogalom kapcsán.

 


Gondoskodás és kortárs művészet


Időpont: 13:30–13:50

Terem: 3. terem (földszint, főbejárattól balra)

Előadó: Dr. Váraljai Anna


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: szabad bölcsészet BA

művészettörténet major-és minor, Design-és művészetmenedzsment MA


Előadásomban olyan kortárs magyar kiállításokat mutatok be, amelyek a kiállítást a diszkusszió, a párbeszéd terepeként értelmezik. Olyan platformként, ahol - a kiállítás hagyományos értelmezésével/lehetőségeivel szemben - a különféle szemléletmódok, kritikai attitűdök találkoznak. Szappan, biztosító tű, szökőkút és hímzett beton… ezek, mint párbeszédre hívogató művek képezik a diszkusszív kiállítási koncepció részét.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

cikk_boritokepek_12

A Magyar Tudományos Akadémia a 2025-ben esedékes 200. „szülinapja” ünnepére készülődik, miközben a 197. közgyűlését is kitüntetésekkel és nyilatkozatokkal tette kivételessé. Az mta.hu májusi hírei között a tudomány szegedi kiválóságairól szóló információkat is kerestünk.