Pszichológia BA

Erősségek Felfedezése, Boldogság, Kibontakozás: Betekintés a pozitív pszichológiába


Időpont: 12:00–12:20
Terem: Auditorium Maximum (2. emelet, Ady tér felőli oldal)
Előadó: Leist B. Brigitta


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: pszichológia BA

Az előadás a pozitív pszichológia alapelveire és gyakorlati alkalmazásának lehetőségeire fókuszál. Bemutatásra kerül továbbá az erősségek szerepe, és kitérek arra, hogyan alkalmazhatók ezek a megközelítések mindennapi életünkben. Az előadás célja, hogy inspirálja és segítse a hallgatókat, hogy aktívan részt vegyenek saját boldogságuk és jóllétük megteremtésében.



A párkapcsolatok szerepe az egészségcélokban


Időpont: 12:30–12:50

Terem: Auditorium Maximum (2. emelet, Ady tér felőli oldal)

Előadó: Orbán Kata


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: pszichológia, egészségpszichológia


Egyre több kutató gondolja úgy, hogy a stresszel nem csak egyedül küzdünk meg a mindennapokban, hanem ebben a párkapcsolatunknak is szerepe lehet. Különösen, ha valamelyik fél valamilyen betegséggel küzd. Továbbá, egyre többen választanak valamilyen célt, ami az egészségükhöz köthető, melyek stresszt kelthetnek. Kutatásainkban azt vizsgáljuk, hogyan tud a párkapcsolat hatni ezeknek a céloknak az elérésére.



„Aludni vagy nem aludni (az) itt a kérdés”, avagy az alvás szükséglet vagy evolúciós baki?


Időpont: 13:30–13:50

Terem: Auditorium Maximum (2. emelet, Ady tér felőli oldal)

Előadó: Dr. Csábi Eszter


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: pszichológia/kognitív és neuropszichológia/klinikai és egészségpszichológia specializációk


Napjainkban társadalmát életkortól függetlenül a kialvatlanság jellemzi, hiszen a feladataink felvégzéséhez szükséges időt sokszor az alvásidőből vesszük el. Vajon, ha az alvásnak semmilyen szerepet nem szánt az evolúció, akkor miért maradt fenn és miért nem kopott ki a viselkedésmintázatból? Az előadás során nemcsak arra keressük a választ, hogy miért alszunk, hanem arra is, hogy miért nem érdemes alvás alvásidőn spórolni.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

cikk_boritokepek_12

A Magyar Tudományos Akadémia a 2025-ben esedékes 200. „szülinapja” ünnepére készülődik, miközben a 197. közgyűlését is kitüntetésekkel és nyilatkozatokkal tette kivételessé. Az mta.hu májusi hírei között a tudomány szegedi kiválóságairól szóló információkat is kerestünk.