Pszichológia BA; pszichológia MA

Követők és fekete bárányok. A társas befolyásolás és a normák működése a csoportokban

 

Időpont: 12:00-12:20

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Dr. Szabó Éva

 

Miért követjük az influenszereket? Miért teszünk meg valamit egy csoportban, amit nem is igazán helyeslünk? Miért félünk kilógni a sorból? Miért akarunk kilógni a sorból? Lehetne normák nélkül élni? Ezeket a kérdéseket járja körül az előadás rámutatva a normák és a normakövetés pozitív és negatív hatásaira.

 

Mi fán terem a neuropszichológus? Jelen és jövő a neuropszichológiában

 

Időpont: 12:30-12:50

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Dr. Harmath-Tánczos Tímea

 

Az előadás során a hallgatók betekintést nyerhetnek a neuropszichológia tudományába, megismerhetik azon területeket, ahol neuropszichológusra van szükség, illetve ráláthatnak a legújabb fejlesztésekre, törekvésekre is.

 

Hogyan serkentsük emlékezetünk működését? Teszteljük!

 

Időpont: 13:00-13:20

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Marián Miklós

 

Ellentmondásnak tűnhet, hogy a megtanultak felidézése hatékony tanulási módszer is lehet. Kutatások eredményei azonban alátámasztják, hogy egy emlék ismételt felidézése jobban elősegíti annak hosszú távú megtartását, mint ismételt újratanulása - a "tesztelési hatás" magyarázata ugyanakkor máig hiányos. Az előadásban a tesztelési hatás mögött álló lehetséges agyi mechanizmusokról lesz szó, melyhez kapcsolódva egy korszerű, emlékezetkutatásban alkalmazott agyi stimulációs technika is bemutatásra kerül.

 

Mesélj a célodról, megmondom ki vagy! – A célkitűzés pszichológiája

 

Időpont: 13:30-13:50

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Horváth Barbara

 

A célok fókuszálják a figyelmünket, energizálják viselkedésünket és értelmet adnak mindennapi tevékenységeinknek. Ha megfelelő módon tűzzük ki céljainkat, kielégítőbb és teljesebb életet élhetünk. Ehhez azonban érdemes tisztában lennünk a célkitűzés néhány alapelvével. A személyiségpszichológia modern motivációs elméletei a célokkal kapcsolatban a belső motivációs tényezők fontosságára hívják fel a figyelmet. A jóllétünk szempontjából nem feltétlenül az számít, hogy mennyire szeretnénk valamit elérni, sokkal inkább az, hogy miért törekszünk rá, miért érezzük fontosnak az adott cél megvalósítását? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához önismeretre és önreflexióra van szükség. Ha a célunk tükrözi belső értékeinket, vágyainkat és szükségleteinket, akkor élvezetesebb, hatékonyabb és tartósabb is lesz a megvalósításának a folyamata. Az előadás során a résztvevők bepillantást kaphatnak a célkitűzés néhány izgalmas pszichológiai elméletébe, és egy kis útravalót kaphatnak az önismereti úton való elinduláshoz.

 

 

Tudj meg többet a szervező tanszékről/intézetről és a szak(ok)ról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

cikk_boritokepek_13

Grecsó Krisztiánnal zárult a Radnóti-estek sorozat ötödik évadja. Az egykori szegedi egyetemista mára már országos népszerűségű író. Május 8-án a Café Radnótiban a Vágyálmok netovábbja: Szeged című beszélgetésen Szilágyi Zsófia, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék oktatója kérdezte az írói forrásairól.