Magyar BA; magyar osztatlan tanárszak

Gyilkosságokból tanulni? (Avagy mire jó a krimi)

 

Időpont: 10:30–10:50

Terem: Sík Sándor Irodalmi Olvasóterem - változás, az óra új helyszíne: VII. terem (3. emelet)

Előadó: prof. dr. Szilágyi Zsófia

 

Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: magyar BA, osztatlan magyartanár, kreatív írás specializáció

 

Miért érdemes krimikről tanulni – azon túl, hogy egy detektívregény szórakoztató és izgalmas, sokat megtudhatunk belőle a korszak társadalmáról, a benne megjelenő valódi vagy alternatív történelemről, de vizsgálhatjuk a szerkezetét, az elbeszélésmódját, a szereplőtípusokat is. Az egyik képzésünk egy kurzusán pedig már évek óta együtt írnak a hallgatók folytatásos, egyetemi krimiket – erről a vállalkozásról is szó esik majd az előadáson.

 

 

Manipulatív és mulatságos mondatok nyomában

 

Időpont: 11:00–11:20

Terem: Sík Sándor Irodalmi Olvasóterem - változás, az óra új helyszíne: VII. terem (3. emelet)

Előadó: dr. Schirm Anita

 

Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: magyar BA, magyartanár osztatlan

 

Az előadás sorozatokból (pl. Agymenők, Jóbarátok), tévéhíradókból, internetes oldalak híreinek címeiből, valamint reklámokból származó példák segítségével azt mutatja be, hogy a mondatelemzés egyrészt hasznos, másrészt pedig szórakoztató tevékenység. Ha megismerjük a mondatalkotás szabályait, mi magunk is képesek leszünk manipulatív mondatokat létrehozni. Ellenkező esetben viszont könnyen válhatunk nevetségesség tárgyává.

 

 

Az olvasás és más sportok

 

Időpont: 11:30–11:50

Terem: Sík Sándor Irodalmi Olvasóterem

Előadó: dr. Fogarasi György

 

Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: Magyar BA, osztatlan magyartanár

 

Mit jelent olvasni? Két kép és egy szöveg segít bennünket gondolkodni erről, s többféleképpen válaszolni is a kérdésre. Lesz szó sziklamászásról, vízisíelésről, és sok minden másról, például arról, hogy nem csak szövegeket, de képeket is „olvasunk”, s hogy megéri profivá válni irodalmi szövegek elemzésében, mert ezt a készséget a bennünket körülvevő kulturális jelenségek kritikus értelmezésére is fordíthatjuk.

 

 

Unalmas-e a nyelvtudomány?

 

Időpont: 12:00–12:20

Terem: Sík Sándor Irodalmi Olvasóterem

Előadó: Prof. Dr. Forgács Tamás

 

Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: magyar BA, magyartanár osztatlan

 

Míg az irodalomtudományról eléggé egybehangzó az a vélekedés, hogy érdekes, a nyelvtudományról a legtöbben úgy tartják, hogy unalmas. Az előadás ezt a véleményt igyekszik cáfolni azzal, hogy a nyelvtudomány talán legszínesebb területére, a szó- és szólásmagyarázatok területére kalandozik el, s megmutatja, mennyire színesek is lehet(né)nek a nyelvtanórák, ha nem csupán a hagyományos nyelvtani elemzésekre szorítkoznának.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

438172831_1336064160674283_8595113032875235156_n

A Lábjegyzetek Platónhoz konferenciasorozat 22. rendezvényét 2024. május 16-17-én rendezik meg az MTA SZAB Székházban. A Magyar Filozófiai Társaság, az SZTE BTK Filozófia Tanszék, a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös rendezvényének témája a félelem. A konferencia előadásai minden érdeklődő számára nyitottak!