Kommunikáció- és médiatudomány BA

Mit töröl el a 'cancel culture'? És hogyan csinálja?

Időpont: 12:00–12:20

Terem: VII. terem (3. emelet, Egyetem u. felőli oldal)

Előadó: Dr. habil. Rákai Orsolya egyetemi docens


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: kommunikáció- és médiatudomány BA


Az úgynevezett eltörléskultúra gyakori kifejezés lett az utóbbi 8-10 évben: a digitális kizárás illetve érvénytelenítés mechanizmusa nemcsak baráti, ismerősi körben, de a szélesebb közvéleményt érintő médiadiskurzusban is előfordul. De vajon önmagában álló, rendellenes jelenségről van szó? A társadalomelmélet illetve társadalomlélektan ezt a jelenséget általában a bűnbakképzés és a kognitív disszonancia-redukció eljárásaival hozza összefüggésbe, és egyfajta rendellenességként, túlkapásként tekint rá. A kortárs médiaelmélet bizonyos képviselői azonban arra gyanakszanak, hogy mai online tömegkommunikációs tereink működésmódja kifejezetten kedvez a "digitális boszorkányégetésnek". Miért mondják ezt – és vajon igazuk lehet?

 

 

A BeReal-jelenség nyomában

Időpont: 12:30–12:50

Terem: VII. terem (3. emelet, Egyetem u. felőli oldal)

Előadó: Rudisch Ferenc egyetemi tanársegéd

Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: kommunikáció- és médiatudomány BA

 

Filterek, reklámok, hirdetések és influenszerek nélkül tűnt fel 2020-ban a francia fejlesztésű BeReal, az alkalmazás egy amerikai marketingkampánynak köszönhetően hamarosan globális népszerűségre tett szert, az anti-Instagramként márkázott platform a fiatal magyar felhasználók körében is felkapottá vált. A BeReal innovatív alapfunkciójának lényege az volt, hogy a felhasználóknak mindösszesen két percük van arra, hogy egyszer a napjuk során kétkamerás szelfit készítsenek magukról. Arról pedig, hogy mikor nyílik meg a kétperces időablak, a BeReal dönt. Az újszerű megoldással a francia fejlesztők alkalmazása felhasználók milliói számára vált izgalmassá, csakhogy egy idő után kiderült, az alapfunkció kevésnek bizonyul ahhoz, hogy a felhasználók tartósan a platformon maradjanak. A BeReal ezért módosította funkcióit, a változások nyomán például már nem csak a platform által meghatározott kétperces időablakban van lehetőségünk képet készíteni, illetve egy nap alatt akár már több fotót is feltölthetünk. Az anti-Instagram végül tehát mégiscsak Instagrammá válik? Lehet, hogy még a hirdetések és az influenszerek is megjelennek majd? És vajon elkerülhető-e ez egyáltalán?

 

 

Meddig bővülhet a Marvel-univerzum?

Időpont: 13:00–13:20

Terem: VII. terem (3. emelet, Egyetem u. felőli oldal)

Előadó: Dr. Dunai Tamás egyetemi adjunktus


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: kommunikáció- és médiatudomány BA

 

A Marvel filmes univerzuma 2008-as indulása óta rendkívül komplexszé vált. Ennek köszönhetően ugyanazokra a felmerülő kérdésekre kell megoldást találnia, amelyekre a cég képregényes szuperhős-univerzumának is állandó jelleggel választ kell adnia: miként tud folyamatosan releváns maradni, hogyan tartható meg a közönsége, valamint miként érhető el egy új közönségcsoport anélkül, hogy szükségessé válna egy új univerzum felépítése. Az órán kortárs médiatudományos keretben tárgyaljuk az egyre összetettebbé váló filmes és képregényes univerzumok jellegzetességeit és fenntarthatósági problémáit.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

cikk_boritokepek_12

A Magyar Tudományos Akadémia a 2025-ben esedékes 200. „szülinapja” ünnepére készülődik, miközben a 197. közgyűlését is kitüntetésekkel és nyilatkozatokkal tette kivételessé. Az mta.hu májusi hírei között a tudomány szegedi kiválóságairól szóló információkat is kerestünk.