Germanisztika BA; német nyelv és kultúra tanára

Játékos memória- és koncentrációfejlesztő gyakorlatok tolmácsoláshoz


Időpont: 10:30–10:50

Terem: Német Irodalmi Szeminárium 1 (NISZ 1)

Előadó: Dr. Horváth Márta


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: német fordító-tolmács specializáció


A konszekutív tolmácsolás nagy mértékben igénybe veszi a tolmács figyelmét, memóriáját és nagy koncentrációt igényel. Ezért a tolmács órákat rövid játákos memória- illetve koncentrációfejlesztő gyakorlatokkal kezdjük, melyekkel egyúttal a szókincset is fejlesztjük. A bemutatón ezekből a játékos feladatokból adok egy kis ízelítőt.

 


Miért hatnak ránk érzelmileg nem létező irodalmi alakok?


Időpont: 11:00–11:20

Terem: Német Irodalmi Szeminárium 1 (NISZ 1) - változás, az óra új helyszíne: 107. terem (földszint)

Előadó: Dr. Szabó Erzsébet


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: germanisztika BA, német nyelv, irodalom és kultúra MA, német nyelv és kultúra tanára


Az előadás az irodalmi szövegek olvasásának egyik legfontosabb jellemzőjére, az irodalmi szövegek intenzív érzelmi hatására világít rá. Az órán arra keressük a választ, miért reagálunk a nem létező szereplők sorsára úgy, mintha léteznének.

 


Szintaxis – a nyelvtanulók idegenvezetője


Időpont: 11:30–11:50

Terem: Német Irodalmi Szeminárium 1 (NISZ 1)

Előadó: Sántáné Dr. Túri Ágnes


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: germanisztika alapszak, német fordító-tolmács specializáció, német nyelvű üzleti kommunikáció, osztatlan némettanár szakok


A szintaxis a nyelvtanulók idegenvezetője, és nem csak a Szegedi Ifjúsági Napok idején. Ennek bizonyítása érdekében először röviden bemutatjuk a szintaxist mint a nyelvtan szószerkezetekkel és mondatokkal foglalkozó ágát, kitérve a legfőbb kérdésekre, amelyekre segítségével választ kaphatunk. Ezt követően néhány példán keresztül szemléltetjük, hányszor és hányféleképpen szegődik akár észrevétlenül is társunkká a szintaxis, nem csak egy bonyolultnak tűnő mondat útvesztőjében, hanem a mindennapi nyelvhasználat során is.

 


Ne aggódj, holnap talizunk! – Mik azok a beszédaktusok?


Időpont: 12:00–12:20

Terem: Német Irodalmi Szeminárium 1 (NISZ 1)

Előadó: Dr. Modrián-Horváth Bernadett


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: germanisztika BA, német nyelv, irodalom és kultúra MA, német nyelv és kultúra tanára


Mit is teszünk, ha mondunk, leírunk vagy jelelünk valamit – cselekszünk egyáltalán? A válasz a nyelvészet szerint egyértelműen igen: vigasztalni próbálunk, ígérünk, randit beszélünk meg, megosztjuk érzéseinket, információt kérünk vagy adunk. De pontosan hogy történik mindez? Minióránkon a magyar, és természetesen a német beszédaktusok nyomába eredünk.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

cikk_boritokepek_12

A Magyar Tudományos Akadémia a 2025-ben esedékes 200. „szülinapja” ünnepére készülődik, miközben a 197. közgyűlését is kitüntetésekkel és nyilatkozatokkal tette kivételessé. Az mta.hu májusi hírei között a tudomány szegedi kiválóságairól szóló információkat is kerestünk.