kemia_nyit

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara is segít a kémiából érettségizőknek

Sokszínű kémia – Egy tudomány, ezer lehetőség! címmel indított projektet az Egis Gyógyszergyár Zrt., amelyhez az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara is csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy átfogó, mindenki számára elérhető, ingyenes, online érettségi előkészítő programot nyújtson azoknak a középiskolás diákoknak, akik érdeklődnek a vegyész-, vegyészmérnöki vagy gyógyszerészi pálya iránt és kémiából szeretnének érettségizni.

A gyógyszerészképzésben nagyon fontosak a kémiai jellegű tárgyak; az öt év során a hallgatók 11 olyan kötelező kurzussal találkoznak, amely a kémia valamely ágához kapcsolódik. A szegedi Gyógyszerésztudományi Kar vezetése ezért örömmel fogadta az Egis Gyógyszergyár felkérését, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Kémiai Intézete, valamint a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara mellet a szegedi GYTK is részt vegyen a projekt megvalósításában.

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézetéből dr. Palkó Márta egyetemi docens, dr. Lázárné dr. Zalán Zita egyetemi adjunktus és dr. Lőrinczi Bálint egyetemi tanársegéd, valamint a Farmakognóziai Intézetből dr. Kiss Tivadar egyetemi adjunktus vállalta, hogy a kiválasztott témakörökből előadásokat tart. A prezentációkat egységes formátumban, a középiskolások számára jól érthető módon kellet elkészíteniük, a felvételek pedig az Egis Gyógyszergyárban készültek.

Az érdeklődők a sokszinukemia.hu címről elérhető oldalon a kezdeményezésben részt vevő négy egyetem oktatóinak előadásaiból - amelyek valamennyi emelt szintű kémiaérettségi-témakört felölelnek - sajátíthatják el a tudnivalókat, illetve az egyes előadások ábraanyagát pdf-formátumban is letölthetik. Az elméleti tananyagot átfogó 35 prezentáció mellett további 10 előadás számolási típuspéldák megoldásának bemutatásával segíti az összefüggések megértését, a tanultak gyakorlati alkalmazását. A körülbelül 20-30 perces videók regisztráció nélkül, online megtekinthetők, illetve letölthetők.

Amellett, hogy a honlapon elérhető előadások révén nagy segítséget kapnak a diákok az emelt szintű kémia érettségire való felkészüléshez, az érdeklődők megismerhetik a kezdeményezésben részt vevő intézményekben folyó képzéseket. Tájékozódhatnak, milyen lehetőségeket tartogat a vegyészi, vegyészmérnöki és gyógyszerészi pálya, kiválaszthatják, hogy a projektben részt vevő egyetemek képzései közül melyik felel meg leginkább érdeklődési körüknek.

„Példaértékű, értékteremtő vállalkozásnak tartjuk ezt a projektet” – nyilatkozta Prof. Dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja. „Minden alkalmat megragadunk a természettudományok, kiemelten a kémia és a biológia népszerűsítésére a középiskolások körében. Törekszünk arra is, hogy tanulmányi verseny szervezésével, középiskolás csoportoknak tartott laborfoglalkozások és ismeretterjesztő előadások segítségével bepillantást nyújtsunk a gyógyszerész hivatás szépségeibe, és megmutassuk, hogy milyen elismert és felelősségteljes munka várja a karunkon végzett gyógyszerészeket a gyógyszertárakban, a gyógyszeriparban, a kutatóhelyeken, valamint a klinikákon és a kórházakban” – mondta Prof. Dr. Zupkó István.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: SZTE GYTK, Herba Medica


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



Ujvari_Greta_kicsiÚjvári Gréta – MK, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki Msc

Bács-Kiskun megyéből jöttem, és mivel nem szerettem volna nagyvárosba menni, Szeged ideális választásnak tűnt. Azért maradtam az SZTE-n mesterképzésen, mert az alapszakon megszerettem az egyetemet, és kiváló oktatókkal találkoztam. Nagyon jó volt a közösség is, ami a mérnöki kart illeti, igazi kis családias hangulatról tudok beszámolni. A kar számos lehetőséget kínál a hallgatóknak a munka, a gyakorlatok terén is, akár duális képzést is választhat az érdeklődő.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.