KF_Kep-7

Tájékoztatás a felvételi eljáráshoz kapcsolódó információkról és határidőkről


Megkezdődött az ügyintézési időszak a jelentkezők számára

 

2024. március 25-től megkezdődött a felvételizők ügyintézési időszaka az E-felvételi rendszerében.



Az ügyintézési funkciók ütemezetten válnak elérhetővé:

  • elsőként a jelentkezői adatokat és a jelentkezési helyeket lehet szerkeszteni,
  • április közepétől indul a dokumentumpótlás,
  • később pedig az egyes jelentkezési helyeken számított pontszámokat is meg lehet nézni az E-felvételiben.


Hiányos jelentkezés benyújtása esetén júniusban az Oktatási Hivatal és/vagy az adott felsőoktatási intézmény hiánypótlási felszólítást fog kiküldeni.

Az E-felvételi ügyintézési felületén a jelentkezőknek, érdemes gyakran ellenőrizniük a központi nyilvántartásban szereplő személyes adataikat, az általuk megjelölt képzéseket és azok megfelelő sorrendjét. Az adatok módosítására a felvételi tájékoztatóban leírt módon van lehetőség.

A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.

Tudnivalók a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgáról

 

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát (FFSZV) a felsőoktatási intézmények szervezik. A vizsgát egy tárgyból csak egyszer, abban az intézményben kell letenni, amely a jelentkezéskor meghatározott elbírálási sorrendben előbb szerepel. A vizsga eredményét az érettségi pont számításánál a többi intézményben, szakon – ahol emelt szintű érettségivel kell rendelkezni – is figyelembe veszik.


A vizsga egyes tantárgyakból idegen nyelven is teljesíthető, ezeket ebben a táblázatban (pdf) lehet megnézni. A vizsgát egy adott tárgyból egy napon bonyolítják le valamennyi érintett felsőoktatási intézményben. A vizsga csak a behívó felsőoktatási intézményben és a vizsgabehívóban szereplő időpontban tehető le, pótlására, más vizsganapra vagy más intézménybe történő átkérésre nincs lehetőség.

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsgák lebonyolítására várhatóan 2024. július első hetében kerül sor.

A vizsgabehívót a felsőoktatási intézmények küldik meg, amely tartalmazza:

  • a vizsga napját, kezdetének időpontját,
  • lebonyolításának részletes szabályait,
  • a vizsgához esetleg szükséges segédeszközök felsorolását (ezeket a jelentkezőnek kell vinnie magával),
  • a vizsgaeredmény nyilvánosságra hozatalának módját, valamint
  • a betekintési és jogorvoslati lehetőség részleteit.

 

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsga akkor sikeres, ha eléri a 25%-ot. Ebben az esetben a jelentkező teljesíti az emelt szintű érettségi feltételét. A pontszámítás során a vizsgán elért százalékos eredményt veszik figyelembe akkor is, ha az adott tárgyból van érettségi vizsgaeredménye, és annak százalékos eredménye esetleg jobb!

 

További információk a felvételi tájékoztatóban találhatók.

A jelentkezési sorrend módosítása

 

A jelentkezési sorrend módosítására az eljárás során egyetlen alkalommal van lehetőség, július 10-ig az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában. Itt jelennek meg a jelentkező által megadott képzések, amelyek a mellettük lévő kis nyíl ikonnal sorolhatók lejjebb vagy feljebb a képzések között. A sorrendezés után a Mentés gombra kattintva véglegesíthető az új jelentkezési sorrend, ezután már nem lehet tovább módosítani.


A felvételi eljáráshoz kapcsolódó kiemelt határidők a következők:

  • Dokumentumok feltöltése az E-felvételi felületre, amint a dokumentum rendelkezésre áll – legkésőbb 2024. július 10-ig;
  • külföldön szerzett érettségi vagy oklevél esetében legkésőbb 2024. július 16-ig.
  • Intézmények által szervezett saját vizsgák lebonyolítása 2024. március 11 – július 10-ig – külön behívó alapján.
  • Felsőoktatási felvételi szakmai vizsga lebonyolítása – tervezetten 2024. július első hetében.
  • Dokumentumok pótlása, amint a dokumentum rendelkezésre áll, de legkésőbb: 2024. július 10-ig;
  • Sorrendmódosítás egyszeri alkalommal, legkésőbb: 2024. július 10-ig;
  • Ponthatárok kihirdetése, tervezetten: 2024. július 24.


Dokumentumok feltöltése az E-felvételi rendszerébe:

  • A dokumentumok oldalait úgy szkennelje, fényképezze le, hogy az egyes oldalpárok egy oldalra kerüljenek és teljes terjedelmükben (a tulajdonos neve, az eredmények, esetleges egyéb információk, záradékok, a hitelességet igazoló aláírások, bélyegző és dátum is) jól látszódjanak. Olvasható legyen.
  • A dokumentumokat .jpg vagy .pdf formátumban töltse fel.
  • Csak a pontszámításhoz szükséges oldalakat töltse fel, olvasható minőségben és hiánytalanul.
  • Egy-egy fájl egyféle dokumentumot tartalmazzon, így rögtön a megfelelő kategóriába tudja feltölteni.
  • A többoldalas dokumentumokat (pl. oklevélmelléklet) egy fájlban töltse fel.
  • Elektronikusan aláírt dokumentum mellé csatolja az aláírás hitelességét igazoló tanúsítványt is (amennyiben az külön fájlban található).
  • Első lépésként választania kell egy dokumentumtípust, adnia kell hozzá egy leírást (pl. milyen eredmény/igazolás), majd ez alá kell feltöltenie az oda tartozó fájl(oka)t. Tetszőleges számú típust hozhat létre, amennyire szüksége van.
  • Az intézményi pontokat igazoló, illetve az intézmények által meghatározott egyéb dokumentumokat hozzá kell rendelnie (a Dokumentum intézményhez rendelése menüpontban) a megfelelő jelentkezési helyéhez.

 

A felvételi kérelem benyújtásakor a jelentkező aktuális érvényes személyes adatai az Ügyfélkapun keresztül történt azonosítást követően automatikusan kerülnek át az országos nyilvántartásból az E-felvételi rendszerébe.


Amennyiben ezek az adatok eltérnek a benyújtott dokumentumokban szereplő (korábbi) adatoktól, akkor a jelentkező névváltoztatási okirattal vagy házassági anyakönyvi kivonatával tudja bizonyítani, hogy valamennyi dokumentum az övé. Az előző házassági név igazolása a megszűnt házasság (ok) - ról kiadott, záradékkal ellátott házassági anyakönyvi kivonattal lehetséges. Külföldi állampolgárok pedig a honosítást követően a magyar írásmódnak megfelelő névváltozásukat a honosító határozat feltöltésével tudják igazolni.

A felvételi eljárásról és a felvétel valamennyi feltételéről szóló teljeskörű tájékoztatást a felvételi tájékoztató tartalmazza. További kérdések esetén, a képzéseket meghirdető karok elérhetőségei megtalálhatóak honlapunkon.

A 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során a felvételi ponthatárok meghatározására várhatóan 2024. július 24-én kerül sor.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.



Fűrész ZsófiaFűrész Zsófia – ÁOK – orvos

Szeged rengeteg lehetőséget nyújt a diákoknak egyaránt a szórakozás, kultúra, és a munkavállalás terén is. Annak ellenére, hogy vidéki egyetem, az oktatás színvonala eléri a pesti egyetemekét, sőt szerintem még túl is szárnyalja azokat. Nagyon szeretek itt tanulni, nagyon szeretem, hogy ilyen nyugis, barátságos maga a város is.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.