Mediadijak_a_SZAB-kozgyulesen

Médiadíjak a SZAB-közgyűlésen

A hagyományos programok folytatása és új kezdeményezések jellemzik az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága 2014. évi munkáját. A SZAB 2015. február 24-én tartott közgyűlésén a Lendület pályázaton is sikeres kutató tartott előadást, majd médiadíjakat adtak át a tudomány népszerűsítéséért dolgozó sajtómunkásoknak.

„A tudományos kutatás és a regionális gazdaság közötti kapocs megteremtése a feladata az MTA területi hálózatához tartozó Szegedi Akadémiai Bizottságnak” – fogalmazott Vékás Lajos. A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke köszöntötte a SZAB 2015. február 24-én tartott közgyűlését.

 


  Jeles tudósok nyomdokain


„A magyar tudomány vezető centruma Szeged”, ahol Szent-Györgyi Alberttől kezdve Straub F. Brunón át a mai SZBK-kutatók hálózatáig sok név sorolható a biológia tudományának művelői közül – emlékeztetett köszöntőjében az MTA alelnöke. Ha a vegyészeket nézi, akkor Bruckner Győzőtől kezdve Burger Kálmánon át Fülöp Ferenc SZAB-elnökig hangzik a névsor. Az MTA alelnök a saját tudományterülete, a jog jeles szegedi művelői közül kiemelte – többek között – Bónis György, Pólay Elemér és Búza László nevét.

A jeles vendégek közül a SZAB közgyűlését levezető Görög Márta, a SZAB tudományos titkára külön is köszöntötte: Ailer Piroskát, a Kecskeméti Főiskola rektorát, illetve König Mariannát, az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának az igazgatóját.

A 28 szegedi akadémikus közül a SZAB közgyűlésén megjelent Ormos Pál, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója, továbbá az intézmény korábbi irányítója, a tudománynépszerűsítő tevékenységéért nemrégiben több elismerésben is részesülő Venetianer Pál. Ott láttuk az SZTE akadémikusai közül – többek között – Hatvani Lászlót és Mészáros Rezsőt; továbbá a SZAB elnöki tisztét a korábbi években betöltő Dékány Imrét, Solymosi Frigyest, Telegdy Gyulát.

„A váltást ne vegyék észre! Így szerettünk volna dolgozni” – mondta vezetőtársai nevében a tavaly nyáron SZAB-elnökké választott akadémikus, Fülöp Ferenc. Elmondta, hogy a SZAB két akadémikus alelnöke: Krisztin Tibor (SZTE) és Vígh László (SZBK). A doktoranduszokkal Lengyel Imre professzor (SZTE) foglalkozik, a tudományos titkár: Görög Márta (SZTE), az országhatáron határon túli tudósok ügyeit Szabadi László (Románia) és Berényi János (Szerbia) viszi. A Tudósklub titkára: Csernus Sándor (SZTE).

 

SZAB_kozgyules_galeria
SZAB-közgyűlés, GALÉRIA


  Számok bűvöletében


Nagy az aktivitása a közel 1500 köztestületi tagból álló közösségnek: tavaly 476 rendezvénynek adott otthont a SZAB patinás szegedi székháza – mutatta a statisztikát Fülöp Ferenc. A SZAB-elnök kiemelte: 2010-ben 419 volt a rendezvények száma.

Folytatni kívánják az olyan jeles programokat, mint például a Magyar Tudomány Ünnepének egy hónapon át tartó programsora.

Az Akadémikusi Tanács ülésén a Szegedi Tudományegyetem rektorával beszélgethettek aktuális ügyekről. De népszerű a Dél-alföldi Innovációs Díj elismerés is, amit tavaly már ötödik alkalommal nyújtottak át. (2014-ben a Péter Impex Kft. magyar szabadalommal és EU közösségi mintaoltalommal rendelkező napkollektor pályázatát, illetve Szabó Sarolta BioEgo mikrobiológiai talajorganizátor munkáját emelték ki.) Szép hagyomány a fiatal tehetségeket támogató SZAB pályadíj, amelyre tavaly 26 nevezés érkezett.

Új kezdeményezéseik közül Fülöp Ferenc kiemelte a tavalyi tudomány ünnepen meghirdetett Médiapályázatot, köszöntötte az ötletgazdát, Újszászi Ilonát (SZTE). A SZAB-elnök büszkén beszélt a 2015 elején megalakult Fotóművészeti munkabizottságról, az épületben kiállító képzőművészekkel alakult jó kapcsolatról.

„Akadémikusok nyakkendő nélkül” címmel folytatódik a portré sorozat, s idén is megrendezik az SZTE – SZAB borversenyt és a Tudósklub rendezvényeit.

A 14 szakbizottság és 70 munkabizottság egy éves munkájának leltárát Görög Márta foglalta össze. Számos konferenciáról, könyvbemutatóról, kiállításról esett szó. A részleteket is fel-felvillantó beszámolót a közgyűlés elfogadta.

Ezentúl a SZAB életéről a http://tab.mta.hu honlapon lehet olvasni.

 


  Népszerű tudomány


A tudomány legfrissebb eredményei közül Martinek Tamás professzor (SZTE) magyarázta el: miért hoz áttörést a gyógyszertudományban a fehérjék utánzása foldamerekkel.


- Az élet alapja a fehérjék közti kommunikációban rejlik – mutatott rá Martinek Tamás. A két protein „üzenetváltásának” befolyásolása alapvető törekvés a gyógyszerkémiai kutatásban. – A fehérjeutánzáskor megéri visszanyúlni a természetes mintákhoz, hiszen gyógyszerkincsünk nagy része ősi hatóanyagokon alapul – tette hozzá. Egy sejtben igen nagy mennyiségben „tömegelnek” a fehérjék, ezért a köztük lévő kölcsönhatási hálózat is sűrű. Ma gyógyíthatatlan betegségek kezelésére nyújtana megoldást a proteinhálózat kiismerése.

A protein-protein kölcsönhatás meglehetősen szűk csatornán keresztül megy végbe. A közbelépés komoly kihívás elé állítja a gyógyszerkémiai kutatókat. Jelenleg az antitest-típusú gyógyszereket használják, ám azok túlságosan nagy hatóanyaggal bírnak, ami miatt nem tudnak átjutni a membránokon és a biológiai gátakon. - A mi célunk, hogy a fehérjéket utánozva ki tudjuk építeni a kölcsönhatási felszínt anélkül, hogy nagy molekulákat hoznánk létre – fogalmazta meg a kutatás lényegét Martinek Tamás.

Mindennek megvalósításához a kulcsot a mesterségesen feltekeredő láncok rejtik. A jelenség működését az előadó azzal a példával magyarázta, hogy egy fonálgombolyag struktúrájának megváltoztatásával sapka hozható létre. Ez történik alapvetően a fehérjékkel is. – Foldamernek pedig azt a mesterséges kémiai szerkezetet, vagyis láncmolekulát hívjuk, amely a proteinek elsődleges működését önrendezéssel az általunk kívánt módon átalakítja – definiálta az MTA Lendület pályázatán is sikeres tudós a kutatások kulcsmomentumát. Ezt követően részletes bemutatta, miként lehetséges ennek megvalósítása, milyen előrelépéseket ért el az SZTE Martinek Tamás által vezetett kutatói csapata, mit köszönhet Fülöp Ferenc akadémikus szakmai támogatásának.

- Az új kémiai entitások regisztrációjában minden alkalommal kiugró növekedést ért el egy új paradigma megjelenése. Reményeink szerint ezek a mesterséges fehérjeutánzó struktúrák hasonló hatással fognak bírni – zárta előadását Martinek Tamás.

 


  Médiapályázat jövőre is


Négy kategóriában 35 alkotás érkezett a SZAB 2014-ben meghirdetett média pályázati fölhívására. A Csernus Sándor irányításával dolgozó zsűri tagjai: Dusha Béla fotóművész, Milán Orsolya (SZTE BTK Vizuális Klutúra és Irodalomelméleti Tanszék), Tóth Benedek (SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék), Újszászi Ilona (SZTE Média Centrum).

Írott kategóriában I. díjban részesült Gaál Bernadett: A hangyák megváltoztatták életszemléletét, Eötvös-koszorút kapott érte című, Gallé Lászlóról készült portré interjúért. Díszoklevél elismerésben részesül Kiss Tímea: Digitális bennszülöttek a neten - Valóban arctalan az új nemzedék? című írása, továbbá Panek Sándor: DélmagyArchív projekt részeként megjelent 125 cikke közül a Juhász Gyula pere a fajvédő ügyvéddel című munkájáért. A díjakat átadta: Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Forró Lajos, TiszapART TVstúdió vezetője, Kőnig Marianna, a TABT igazgatója.

A Rádióriport kategória győztese Balázs Alexandra Bolyai Konferencia című riportja. Díszoklevél elismerésben részesült a Rádió88 – Kiss Máté hírigazgató – a Szegedi Akadémiai Bizottság bemutatásáért, illetve Tráser László rádióriportja, melyben az SZTE rektora és a SZAB elnöke mondták el véleményüket a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából munkájukról, a hazai tudomány feladatairól, fejlődési irányáról. A díjakat átadta: Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Szeri István, a Bucó Kft. képviselője, a CSMKIK tiszteletbeli elnöke, valamint Kőnig Marianna, a TABT igazgatója.

A Mozgókép kategória győzteseként I. díjban részesült Papp Melinda „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története című kötet bemutatójáról készített filmjéért. Díszoklevél elismerésben részesült a TiszapART TV Diagnózis műsorának stábjaSzekszárdi Miklós felelős szerkesztő, Dudás Barbara szerkesztő, Koncz Melinda riporter, Józsa Zsolt és Takács Csaba operatőr, Takács Csaba vágó – a „Magyar Tudomány Ünnepe” rendezvénysorozatról készült riportfilmért; továbbá: az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék munkatársai – Klucsik Edit szerkesztő riporter, Kovács Zoltán operatőr – vágó, Kozó Attila narrátor –: PISA mérés után, PISA mérés előtt című riportfilmje. A díjat átadta: Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Ormos Pál, az SZBK főigazgatója, Kőnig Marianna, a TABT igazgatója.

A Fotó kategória legjobbja, I. díjban részesült Frank Yvette Egyedülálló műtét Szegeden 2. című felvételéért. Díszoklevél elismerésben részesült Edelmayer Zsolt: Egy a Pantheonból – Petri Gábor sebészprofesszorra emlékezik a Szegedi Egyetem című alkotása. A díjat átadta Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Kőnig Marianna, a TABT igazgatója, valamint Csernus Sándor, a SZAB Médiapályázat bírálóbizottság elnöke.

A SZAB 2014. évet értékelő közgyűlése tudósok és médiamunkások kötetlen beszélgetésével zárult.


SZTEinfo – Ú. I., Ő. T.

Fotók: Ó. G.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

„Végül is, mesélte O., mint mindig, ha orosz téma merült fel, (…) az orosz mesék végtelen répája, az orosz mítosz centrális metaforája, illetve hát Tolsztoj és Gogol végtelenjének ügyében is ruszista barátnőjéhez, Szőke Katalinhoz fordult” (Tolnai Ottó: A répa. Nádler-képek mentén)