A test és a lélek ikonjairól tanácskoznak az SZTE-n

Neves külföldi professzorok is érkeznek a Szegedi Tudományegyetemen május 29–31. között rendezendő ikonológiai konferenciára – a programban Janice Misurell-Mitchell amerikai zeneszerző, énekes és fuvolaművész fellépése is szerepel.

Több évtizedes hagyományra visszatekintő nemzetközi konferenciasorozat újabb részét rendezik meg Szegeden. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Angol Tanszéke által 1993-ban elindított European Iconology East and West című tudományos találkozó ötödik konferenciája a test és a lélek kulturális képvilágának hagyományait, a pszichés, a spirituális és a testi tartalmak ábrázolásának technikáit és médiumait vizsgálja.

 

A szegedi ikonológiai konferencia ezúttal a harmadik, utolsó felvonása egy nagyszabású, határokon átnyúló konferenciasorozatnak (Iconology Old and New: Transregional Conference on the Move), amelynek első részét Rijekában, második részét pedig a budapesti Közép-Európai Egyetemen tartják.

 

Az SZTE BTK Angol Tanszékén működő Kulturális Ikonológia és Szemiográfia Kutatócsoport és a Szegedi Akadémiai Bizottság meghívására rangos külföldi professzorok (Barbara Baert, Leuven; Ivan Gerat, Pozsony; Marina Warner, Essex; Rowland Wymer, Cambridge) tartanak plenáris előadásokat, de az ötvenöt angol, illetve olasz nyelvű szekció-előadás mellett a program tartalmazza Janice Misurell-Mitchell amerikai zeneszerző, énekes és fuvolaművész igazi zenei csemegének ígérkező nyilvános koncertjét is a Korzó Zeneházban 29-én, szerdán 19.30-kor.

 

A konferencia részletes programja itt elérhető.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_35

Tavasszal is meghirdette az SZTE NKI Kulturális Irodája a Hallgatói Művészeti Versenyét, amelyre több kategóriában jelentkezhettek a tehetséges hallgatók: az eredményhirdetésen kiderült, a meghirdetettek közül majdnem minden kategóriában értek el helyezést BTK-s hallgatók is, nem egy esetben első helyen végeztek.


Néhány nappal később az ugyancsak az SZTE NKI által szervezett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” alkotói pályázat díjkiosztójára is sor került, ahol az egyik első díjat szintén egy BTK-s hallgató kapta meg, személyesen Karikó Katalintól.