Hosszú éjszakáznak, majd a hazugságról filozofálnak Szegeden

Május 16-17-én a SZAB-székházban rendezik meg a Lábjegyzetek Platónhoz konferenciasorozat 12. részét, mely egyben a Magyar Filozófiai Társaság 2013. évi nagyrendezvénye. A téma a hazugság.

A konferencia előprogramjaként május 15-én 20 órától a Grand Caféban immár ötödik alkalommal kerül sor A filozófia hosszú éjszakájára. Az esten a következő kötetek szerzőivel beszélgetnek arról, hogy miben különbözik egymástól a művészi és a filozófiai alkotás. Vajon a filozófia gyakorlata csupán értelmezés, amely a világ vagy valóság leírására és magyarázatára irányul, vagy részét képezi egyfajta teremtő kreativitás is? Mi történik bennünk akkor, amikor filozófiai szövegeket írunk? Milyen mértékben érvényesül ilyen esetben az írói szubjektivitás? Vannak-e filozófiai stílusok? Ha a filozófia műveléséhez kreativitás szükséges, akkor miként érvényesülhet egy filozófiai szöveggel szemben bármiféle tudományos elvárásrendszer?

 

Czeglédi András: Fjodor Mihajlovics Niëtzky: Széljegyzetek a kései Nietzsche nihilizmus- és

esztétikumképéhez (L’Harmattan, 2013),

Csejtei Dezső: A táj filozófiája (Attraktor, 2012),

Gyenge Zoltán: A megfordult világ, Ismeretlen Kierkegaard-kézirat (Kalligramm, 2012),

Simon József: Létre nyílt lehetőség, Ismeretelmélet és metafizika Don Scotus és

Szent Tamás filozófiájában (L’Harmattan, 2012).

 

Az est bevezetőjeként kerül sor a Különbség című szegedi filozófiai folyóirat 2013/1-es, „A végtelen értelmezései a kora újkorban” című számának bemutatójára. Az est szervezője és házigazdája: Pavlovits Tamás.

 

A kétnapos konferencia megnyitóját május 16-án 9 órakor tartják a SZAB-székházban. Az előadásokon a hazugság és igazság értelmezése mellett Szent Ágoston, Fichte, Friedrich Nietzsche és Borbély Szilárd hazugságfelfogásáról is hallhatnak a résztvevők, de előkerülnek a „festménybe zárt hazugságok”, a 19. századi filozófia tankönyvek plágiumai, a jog és a hazugság viszonya, a szélhámosság, a nemes hazugságok, a hazugság nő identitásban betöltött szerepe, és persze Platón ide vonatkozó gondolatai. Arról nem is beszélve, hogy kiderül, kit érnek el hamarabb, a hazug embert vagy a sánta kutyát…

 

A rendezvény szervezői a Magyar Filozófiai Társaság, az SZTE BTK Filozófia Tanszéke, az SZTE KK Társadalomelméleti Gyűjteménye és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)