Lincselés a képeslapokon – Csúri Piroska előadása a BTK-n

„Tegnap ezt a pecsenyét sütöttük”: Lincselés, képeslapok és postai cenzúra a XX. század elején az Amerikai Egyesült Államokban címmel Csúri Piroska PhD-hallgató tart előadást január 16-án az SZTE bölcsészkarán.

A XIX. század végi képeslapokon a mai szemlélőnek meghökkentő témákat is megjelenítettek. Az Egyesült Államokban például akkoriban lincselést ábrázoló képeket nyomtattak a levelezőlapokra. A túlnyomó többségben afroamerikai áldozatok elleni, általában tömeg által elkövetett brutális nyilvános kivégzésekről az amerikai posta tömegében kézbesített fényképeket. Csúri Piroska előadása ezen képeslapok megjelenését, nyilvános forgalmát és hanyatlását követi nyomon. Megismerhetjük a fényképeket mint az adott kor társadalmi értekeiről tanúskodó tárgyi bizonyítékokat, mint társadalmi „üzenethordozókat”. Valamint az is kiderül: az amerikai kormány tulajdonképpen a képeslapok által a civilizálatlannak, barbárnak megbélyegzett szokásokat és szemléleteket próbálta kiirtani.

A rendezvény január 16-án (szerdán) 16 órakor kezdődik az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet III-as termében (Egyetem u. 2., II. emelet).

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)