Háromnapos konferencia a társadalomtudományok népszerűsítéséért

Április 17-től 19-ig változatos témában tartanak előadásokat a Szent-Györgyi Agóra Informatóriumában, ahol ifjú kutatók és tapasztalt professzorok igyekeznek bebizonyítani: a társadalomtudományoknak igenis van gyakorlati hasznuk.

A Szegedi Tudományegyetem háromnapos workshopot rendez „Társadalomtudományok a társadalomért” címmel, melynek célja társadalomtudományok terén folytatott kutatások népszerűsítése, illetve a fiatal kutatók támogatása. A TÁMOP 4.2.2./B pályázatból megvalósult projekt sajtótájékoztatóján Vilmányi Rita, az esemény egyik főszervezője elmondta, a konferenciával rá kívánnak mutatni: a társadalomtudományoknak igenis van hatásuk a mindennapi életre. A rendezvény egy olyan program folytatása, amely azon hallgatókat igyekszik bátorítani, akik kutatói pályára készülnek. Ennek keretében támogatják a doktori iskolák és tehetséggondozók kutatását és munkáit. Ilyen lehetőség ez a konferencia is, amely lehetőséget biztosít, hogy az ifjú kutatók bemutathassák a projektjeiket.

 

A megnyitón Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem általános rektorhelyettese mondott beszédet, melyben kiemelte a kutatás-fejlesztés fontosságát. Rámutatott, hogy a fejlett gazdasággal rendelkező országokban az oktatás fejlesztése alapkövetelmény, és az ebből származó haszon statisztikailag mérhető. Emellett kitért rá, hogy a diplomások hallgatók igenis társadalmi haszonnal bírnak. Ezt követően bemutatkoztak az egyes doktori iskolák vezetői, és néhány gondolat erejéig mindegyikük bemutatta, hogy milyen specifikus haszna lehet egy diplomának vagy egy PhD-kutatásnak. Csendes Tibor az informatikusok magas elhelyezkedési számával érvelt, Csapó Benő úgy vélte, az oktatást érintő kutatások a legjobb módjai annak, hogy egy problémát megértsünk, és ezáltal megoldjuk. Kerek Ferenc a zene terén kiváló Kodály Zoltánt hozta fel példaként, aki emellett bölcsész is volt, valamint elárulta, sok tudós tehetséges zenésznek is számított. Balázs Mihály pedig kiemelte, ez a konferencia igazán jó alkalom rá, hogy az irodalom képviselje magát, és megmutassa az eredményeit.

 

Őszi Tamás

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)