A lelkiségekre fókuszál a vallási néprajzi konferencia

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Vallási Néprajzi Konferenciát, melynek idei témája a lelkiségek, lelkiségi mozgalmak Magyarországon és Kelet-Közép-Európában.

A tudományos tanácskozást október 10. és 12. között az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék szervezi a konferenciateremben. A nemzetközi konferenciát 1992-ben indítottak útjára, és azóta is minden páros évben megrendezik. Az eseménnyel a szakrális néprajzkutatás nagy klasszikusa, Bálint Sándor örökségét szeretné folytatni a tanszék, ezért kapta a szegedi vallási néprajzi jelzőt.

A „legszögedibb szögediként” is emlegetett egykori tanszékvezető munkássága nyomán kialakult Szegeden egy műhely, amelynek a ’80-as, ’90-es évek fordulójától kezdve Barna Gábor néprajzkutató a vezetője. A Bálint Sándor-i szellemi hagyaték ápolásában elkötelezett tanszék munkáját fiatal doktoranduszok és külföldön kutató professzorok egyaránt segítik.

 

A konferencia az évek során a vallási néprajzi kutatások egyik legfontosabb intézményévé nőtte ki magát, hiszen ilyen jellegű kutatások ugyan más intézményekben is folynak, de nem ennyire koncentráltan. Az idei alkalom megnyitóján, október 10-én 11 órakor írják alá a Johannes-Künzig-Institut für Ostdeutsche Volkskunde (Freiburg) és az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék nemzetközi együttműködési megállapodását. A szekciókban olyan témák kerülnek elő, mint például a lelkiségek a nyugati és a keleti kereszténységben, az ortodox hagyományok, a magyarországi németek vallási élete, vagy az új vallási mozgalmak.

A konferencia első napján az SZTE Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara és kórusa ad koncertet a Zsinagógában.

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)