hallgatok_kopad_2

A keretszámok, az önköltségi díjak ismeretében a szegedi lehetőségekről

Február 24-ig kell dönteni: válaszd az SZTE-t!

A vártnál kicsit jobban alakultak a felvételi keretszámok a Szegedi Tudományegyetem: alapképzésben tavaly 2978, idén 2495 államilag finanszírozott helyet kapott, és újdonságként részösztöndíjas képzésre összesen 1235 hallgatót vehet fel az intézmény – mondja az SZTE oktatási rektorhelyettese. Homoki-Nagy Mária professzor fájlalja, hogy állami támogatást Szeged nem kapott a gazdaságtudományi és az osztatlan jogászképzés területén, valamint a bölcsészet- és a társadalomtudományi területen drasztikusan csökkent az ilyen keretszám. Az érintett karokon ösztöndíjakkal, a tanulmányi kiadások mérséklésével várják az önköltséges helyekre jelentkezőket. Mesterszakokon a tavalyi 1246-hoz képest 1728 állami ösztöndíjassal számolhat az SZTE.

Az oktatási államtitkárság nem szakokra, hanem képzési területekre és részterületekre lebontva határozta meg az állami ösztöndíjasok számát. Az egyetemi szenátusokra marad a döntés: melyik szakra hány hallgatót vesznek fel.

A Szegedi Tudományegyetemen alapképzésben a 13 terület többségében (7) a tavalyihoz képest nőtt az államilag finanszírozott helyekre felvehető diákok száma. Így az agráron (a 15 részösztöndíjassal együtt) 135, az informatikán (a 330 részösztöndíjassal) 600, a jogi és igazgatási szakokon 90, a műszakiak közt (a 190 részösztöndíjassal) 440, az orvos és egészségtudományi szakokon 230, a sporttudományban 30, a természettudományi területen (a 700 részösztöndíjassal) 1600 a rendelkezésre álló keret. A legnagyobb arányú – 2,12 százalékos – támogatási növekedést az informatika könyvelheti el, a sporttudomány duplázott, míg a természettudományi keretszám 1,85 százalékkal nőtt.

Remélem, hogy a továbbtanulók a tavalyinál nagyobb számban jelentkeznek az állam által támogatott helyekre! Kíváncsian várom, mennyire lesz népszerű a részösztöndíjas képzés. Erre gondolva a stratégiaváltás lehetőségét is a fiatalok figyelmébe ajánlom, mert például az itteni állami támogatottságú, illetve részösztöndíjas helyek egy részéről is megcélozható majd néhány olyan szak mesterképzése, amelynek alapszakján most kevesebb vagy nincs állami ösztöndíjas hely – kommentálja az állami támogatottságú keretszámok nyilvánosságra hozatalát az SZTE oktatási rektorhelyettese, Homoki-Nagy Mária.

Egyetlen szakcsoportban – művészet – maradt az SZTE múlt évi 60 állami támogatottságú helye. 4 területen viszont csökkent az SZTE-szám: a bölcsészettudományi szakokon összesen 270 (a tavalyi 67 százaléka), művészetközvetítésben 60, pedagógusképzésben 175 (a múlt évi 82 százaléka), a társadalomtudományokban 80 diák (a tavalyi 39 százaléka) tanulását támogatja ösztöndíjjal az állam. A legdrasztikusabb változás, hogy egy területen, a gazdaságtudományi képzésben a tavalyi 201 helyett nulla az állami támogatottságú keretszám.

Az egységes osztatlan képzésből az SZTE orvos és egészségtudományi szakjain a tavalyi 325-ről 380-ra nőtt az állami támogatottságú helyek száma. Míg a jogász szakon a tavalyi 85 helyett most egyetlen állami ösztöndíjat sem kapott az SZTE.

– Annak, hogy egyetemünk gazdasági karán nem támogat hallgatókat az állam, az az egyik magyarázata, hogy a szűkített forrást és keretet olyan szakokra juttatták, amelyek az SZTE-n nem indulnak. A csak önköltséges szakok iránt érdeklődők figyelmébe ajánlom a diákhitel új formáját, amelyet csak e díj kifizetésére lehet majd fölhasználni. Érdemes e lehetőséget is fontolóra venni, mert a szegedi egyetem jogász és gazdaságtudományi, vagy épp bölcsészettudományi és társadalomtudományi szakjainak elvégzése is jó befektetés, a tanulmányokat záró diploma értékes a munkaerőpiacon. Ugyanakkor az egyetem és a karok vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy könnyítsen a hallgatók helyzetén. A tehetséges diákok számára új ösztöndíjakat alapítunk és több új kezdeményezéssel is igyekszünk csökkenteni a képzés költségein – hangsúlyozza Homoki-Nagy Mária. Az SZTE oktatási rektorhelyettes példaként említi, hogy a gazdaságtudományi kar a partnereivel máris negyven gólya számára ajánlja az önköltségi díj mértékéhez igazodó ösztöndíjat. Lesz tehetségalapú és vállalati támogatottságú ösztöndíj is. E szám szeptemberig várhatóan tovább nő, illetve az állam és jogtudományi karnak is lesznek ösztöndíjai. A képzés költségeinek csökkentése érdekében a következő tanévtől az SZTE az eddiginél több elektronikus tankönyvet, jegyzetet ad ki a diákoknak, illetve növeli a kollégiumi férőhelyek számát.

Felsőfokú szakképzésben 340 az állami támogatottságú létszám a szegedi egyetemen. Vidék-magyarország legnépszerűbb universitásán az oktatás magas minőségének elismerése, hogy mesterképzésben az államilag finanszírozott helyekre felvehető hallgatók száma nőtt a múlt évi 1246-ról most 1728-ra.

Az ország bármely felsőoktatási intézményéből érdemes az alapképzés befejezését követően a szegedi egyetem mesterképzéseire jelentkezni és diplomát szerezni – hangsúlyozza az SZTE oktatási rektorhelyettese. E téren a legnagyobb ugrást a műszaki területen tapasztalni, ahol tavaly nem, de idén szeptembertől 50 hallgató folytathatja tanulmányait. A további 9 képzési területen is tekintélyes a felvehetők száma: agráron 32, bölcsészettudományin 292, gazdaságtudományin 140, informatikán 160, jogi és igazgatási képzési területen 50, művészeti képzésben 14, pedagógusképzésben 530, társadalomtudományi területen 140, míg természettudományokban 320 mesterképzésre jelentkezőt vár Szeged. A rektorhelyettes hangsúlyozza: a képzés minősége és az alacsonyabb szegedi megélhetési költségek miatt a hallgatóknak még mindig érdemesebb a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezniük, akár részösztöndíjas vagy önköltséges képzésre is, mint Budapestre államilag finanszírozott helyre.

 

TÁJÉKOZTATÁS: AZ SZTE ÖNKÖLTSÉGI DÍJAI

Nyilvánosságra hozták a 2012-es felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó Tájékoztatást, amely tartalmazza az új finanszírozási rendet, a hallgatói szerződés főbb elemeit és az önköltségek összegeit. A Tájékoztatás azonban nem azonos a Felsőoktatási felvételi tájékoztató kiadványnak Hivatalos kiegészítésével. A Hivatalos kiegészítés 2012. január 31-én fog megjelenni elektronikus formában a www.kormany.hu, a www.oh.gov.hu, valamint a www.felvi.hu honlapon.


TÁJÉKOZTATÁS: AZ SZTE ÖNKÖLTSÉGI DÍJAI


További információ:

http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT2012A_AOF/FFT2012A_Tajekoztatas.pdf

http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/aktualis/tajekoztatas_felveteli_eljaras

 

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)