Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  SZTE BTK Legújabb hírek

Az SZTE díszdoktora: Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja

A Szegedi Tudományegyetem „tiszteletbeli doktora”, azaz Doctor Honoris Causa címet adományozott 2013. februárjában Angela Merkel számára. Németország szövetségi kancellárja 2015. február 2-án veszi át az elismerést az SZTE küldöttségétől.

2015. január 28.

A Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény három kara – az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, az Állam és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar – kezdeményezésére 2013. február 4-én terjesztette a Szenátus elé a javaslatot Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja díszdoktori címével kapcsolatosan. Angela Merkel „az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen pedig a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért” nyerte el az SZTE „Doctor Honoris Causa” kitüntető címet.

Az SZTE díszdoktorává avatás ceremóniája is része lesz Angela Merkel 2015. február 2-i magyarországi programjának. A jeles aktusnak a budapesti Andrássy Egyetem ad otthont, amelyet köszön a Szegedi Tudományegyetem. A két felsőoktatási intézmény hagyományosan jó kapcsolatának köszönhetően a díszdoktorrá avatási ceremónián az SZTE 20 fős delegációval képviselteti magát. Az SZTE-küldöttség tagja lesz a szegedi egyetem rektora: Szabó Gábor fizikus akadémikus, továbbá a rektorhelyettesek, a Doktori Bizottság elnöke, a javaslatot megfogalmazó három kar dékánja és mai vezetője, továbbá a Tisza-parti universitas hét kiváló, a tudományban is jeleskedő hallgatója.


SZTEinfo