Szilasiszeleszines

Mészöly-díjas Szilasi László, az SZTE docense

A Mészöly Miklós-díjat idén Szilasi László, a Szegedi Tudományegyetem docense, József Attila és Déry Tibor díjas író, irodalomkritikus, irodalomtörténésznek ítélték oda, a 2014-ben megjelent „szegedi ihletésű” A harmadik híd című regényéért. A szerzővel a 2. Slow hétvégén is találkozhatnak a szegediek.

Szilasi László író, irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 94. évfordulóján adtak át Szekszárdon. A Mészöly Miklós Egyesület az író A harmadik híd című, 2014-ben a Magvető Kiadónál megjelent regényéért ítélte oda az elismerést, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a tolnai megyeszékhelyen, a Művészetek Házában rendezett emléknapon” – írja a libarius.hu.

A http://librarius.hu/2015/01/19/szilasi-laszlo-kapta-az-idei-meszoly-dijat/ arról tudósít, hogy a méltatásban elhangzott: „a regényen erőteljes Mészöly-hatás érezhető, az író imitáció, idézet nélkül a „szövegköziség légkörében” alkot. Laudációjában Mészöly Film és Megbocsátás című kisregényeit említette, mint amelyeknek megidézése tökéletesen egyedi Szilasinál. A mű szereplői jellemzése szerint „a halál, a születés és az üdvösség helyeit járták be”. Darvasi László – korábban Mészöly-díjjal elismert – író a műhöz írt ajánlójában “bátor, lesújtó, nyugtalanító, katartikus” könyvként jellemezte a regényt.”

 

Szilasi László A harmadik híd című regényéről Látogatóban a hajléktalanoknál címmel vallott a Szegedi Egyetem Magazin 2014 áprilisi számában: http://www.u-szeged.hu/sztemagazin/2014/3-szam-2014-aprilis?objectParentFolderId=23409 A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudomány i Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Régi Magyar Irodalmi Tanszékének egyetemi docense 2015, január 19-én vette át a Mészöly Miklós-díjat.

 

A díjat most 14. alkalommal ítélte oda a Mészöly Miklós irodalmi hagyatékát gondozó egyesület kortárs magyar írónak. 2005-től Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, posztumusz Baka István (1948-1995), Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre és Győrffy Ákos kapott meg, 2014-ben Borbély Szilárdot (1963-2014) díjazták.

 

Szilasi László 1964-ben született irodalomtörténész, kritikus, esszéista, író. 1989-től tíz éven át a Pompeji című irodalmi lap szerkesztője volt. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának docense, a régi magyar költészettörténet, 19. századi magyar regény, kortárs magyar próza a kutatási területe. 1994-től jelennek meg esszé- és tanulmánykötetei, a Szentek hárfája című regényével 2010-ben Rotary Irodalmi Díjat nyert, 2012-ben József Attila-díjat kapott” – zárul a libarius.hu híradása.

 

Író a kávéházban címmel Szeged 2. Slow hétvégéjének a vendége Szilasi László, aki 2015. január 24-én (szombaton) 18-20 óra között beszélget az olvasóval, dedikálja Mészöly-díjas regényét is a Belvárosi Mozi (Szeged, Vaszy Viktor tér 3.) kávéházában.

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

„Végül is, mesélte O., mint mindig, ha orosz téma merült fel, (…) az orosz mesék végtelen répája, az orosz mítosz centrális metaforája, illetve hát Tolsztoj és Gogol végtelenjének ügyében is ruszista barátnőjéhez, Szőke Katalinhoz fordult” (Tolnai Ottó: A répa. Nádler-képek mentén)