Nyelv, Ideológia, Média – interdiszciplináris genderkonferencia a szegedi egyetemen

A feminista kutatás és oktatás távlatai Magyarországon témakörben rendeznek kétnapos konferenciát a Szegedi Tudományegyetemen 2014. szeptember 19-én és 20-án az egyetem Bölcsészkarának konferenciatermében. A rendezvény a kulturális reprezentációk, a nyelvhasználat, a különféle társadalmi gyakorlatok és az ideológia, illetve a hatalom viszonyát gender és szexualitás szempontjából vizsgálja.

Tízéves a Nyelv, Ideológia, Média, amely szeptemberben rendez genderkonferenciát a Szegedi Tudományegyetemen a Szegedi Tudományegyetem a Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoportjával karöltve. A rendezvény a kulturális reprezentációk, a nyelvhasználat, a különféle társadalmi gyakorlatok és az ideológia, illetve a hatalom viszonyát gender és szexualitás szempontjából vizsgálja, valamint a feminista kutatás és oktatás távlatait vizsgálja az egyes tudományterületek sajátos nézőpontjából.

A szervezők szándéka szerint a jubileumi rendezvény lehetővé teszi, hogy a konferencia egyszerre legyen a tíz évre visszatekintő számvetés és egyben a kitekintés tere, továbbá alkalom a lehetséges kutatási irányok és intézményesülési stratégiák átgondolására. E kettősség jegyében állították össze a különböző humán- és társadalomtudomány területéről érkező előadásokat, melyek egyebek mellett arra is keresik a választ, hogy melyek most a magyar sajátosságok, milyen elméleti keretek jellemezték az eddigi kutatásokat, és azok mennyiben bizonyultak hasznosíthatónak a különböző tudományterületen folyatott kutatásaink során. Melyek azok a konkrét alkotások, alkotói csoportok, jelenségek, kulturális és társadalmi gyakorlatok, melyekre itt és most fontos lenne reflektálnia az egyes tudományterületeknek?

A konferencia szervezői a korábbi hagyományokat folytatva a TNTeF folyóirat 2015. tavaszi számában a szerkesztők felkérése nyomán válogatást közölnek az elhangzott előadásokból. Az előadások magyar nyelvűek és 20 percesek, 10 perc vita követi őket.

A konferencia részletes programja az esemény honlapján olvasható.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.