oszi_kulturfeszt_megnyito_2014_oktober_kiemelt

Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

5 hét, 50 helyszín, 220 program – ez az SZTE 19. Őszi Kulturális Fesztiválján a kínálat. A fesztivál hivatalos nyitányát a zene világnapján, 2014. október 1-jén térzene, kiállítás megnyitó, utcabál színesítette. Köszöntőt mondott, programokat ajánlott Szabó Gábor rektor.

A Szegedi Tudományegyetem 19. Őszi Kulturális Fesztiválja 1 hónapon át több mint 200, zömében ingyenes programot kínál. A programsort idén is az SZTE Kulturális Irodája szervezi. Kiállításokat, koncerteket, tudományos előadásokat, színházi produkciókat, irodalmi programokat is találnak a választékban az érdeklődők.


A program már néhány nappal ezelőtt elkezdődött, de az Őszi Kulturális Fesztivált 2014. október 1-jén nyitotta meg hivatalosan a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatali épületének átriumában Szabó Gábor akadémikus, az egyetem rektora.


Köszöntőjében Szabó Gábor rektor azt mondta: az, aki ennyi programból nem tud választani, inkább ne is keressen. Szerinte az idei program igen változatos: a koponyalékelés rejtelmeitől szóló előadástól kezdve a kínai csomózási technikákon át a Milyen istennő lakozik benned? című előadásig számos érdekességet kínál


A fesztivál programjai közül a közönség figyelmét egy különleges produkcióra hívta fel: a 12 dühös ember, a fesztivál kiemelt rendezvényét a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem kooprodukciójában állítanak színpadra. Reginald Rose darabját 2014. október 15-én mutatják be a Kisszínházban. A darab érdekessége, hogy a Szegedi Nemzeti Színház művészei mellett hivatalos bírák, ügyészek, ügyvédek és egyetemi hallgatók szerepelnek a drámában, amelyet Barnák László rendez.


A fesztivál nyitányán, a rektori köszöntőt követően Sonkodi István gyűjteményes kiállítását ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Halmágyi Pál. A makói József Attila Múzeum nyugalmazott múzeumigazgatója felidézte az iskolaévek emlékeit, szólt a Sonkodi-család makói és szegedi gyökereiről, majd a fogász professzor Sonkodi István szakmai pályaívéhez kapcsolat a tárlaton is bemutatott festményeket.


Oszi_kultfeszt_megnyito_2014_oktober_galeria
Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál - GALÉRIA


„Sonkodi István 1939-ben született Makón. Általános orvosi diplomát 1964-ben szerzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján dolgozik a Szájsebészeti Tanszék Orális Medicina részleg emeritus professzoraként.


Rajzolni, majd festeni 1962-ben kezdett. Tudása fejlesztésére kezdetben a szegedi Virág cukrászda teraszán és kocsmákban ülők arcvonásait rajzolta. Katonaorvosként börtönszolgálatot kért, ahol az elítéltek voltak a modelljei. Tudományos munkájában a szájüregi rákos betegségekkel foglalkozva igyekezett ösztöndíjasként főleg a keleti országokba (Irak, India) eljutni, ahol ez a kór gyakori. A klinikai és a szövettani tanulmányok mellett lehetősége nyílt a rajzolásra, és így mindig megtelt vázlatfüzetekkel tért haza. A műveit itthon festette meg. Elsősorban figurális képeket alkot. Szívesen jelenít meg portrékat, főleg jazz muzsikusokat. Rajzkörbe, művészeti főiskolára nem járt. Első önálló kiállítása 1975-ben volt, azóta 42 egyéni és csoportos tárlaton vett részt, külföldön Temesváron és 2013-ban a londoni Magyar Intézetben állított ki.”


Sonkodi professzort a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar dékánja, Nagy Katalin is köszöntötte az intézmény mintegy száz munkatársának és a tárlatlátogatóknak a jelenlétében.


Az SZTE 19. Őszi Kulturális Fesztiválja és Sonkodi István kiállításának megnyitóján Blaho Attila zongoraművész közreműködött.


A Sonkodi-tárlat 2014. október 10-ig tekinthető meg munkanapokon 8 és 20 óra között az SZTE Rektori Hivatal épületének átriumában.

 

Az SZTE 19. Őszi Kulturális Fesztivál Fesztivál programjai itt tekinthetők meg.

SZTEinfo – Ny. É. E.

Fotó: Kelcz Dávid

 

Korábban írtuk az SZTE 19. őszi Kulturális Fesztiváljáról:

A kínai kultúra is megjelenik a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

Betűkből kirajzolódó életek

Térzenével köszöntik a 19. Őszi Kulturális Fesztivált

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.