hallgatoi_mobilitas_kiemelt

Élénk hallgatói mobilitás az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetemen évről évre több külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait. Idén még Malawiból és a Fülöp-szigetekről is érkeznek. Az SZTE-sek sem restek utazni: várhatóan 260-an kezdik meg tanulmányaikat a Tisza-parti universitas 430 partnerintézményének egyikében.

– A 2013/2014-es tanév első félévében az Erasmus és az Erasmus Mundus uniós csereprogramoknak, a Magyar Ösztöndíj Bizottság állami ösztöndíjainak és a West Virginia Egyetemmel fennálló kétoldalú szerződésnek köszönhetően 225 külföldi hallgató kezdi meg részképzős tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen – tudtuk meg Balogné Molnár Gabriellától. Az SZTE Rektori Hivatal Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője elmondta: a külföldi hallgatók száma az SZTE-n évről évre nő. Míg tavaly 165-en érkeztek, addig az előzetes jelentkezések szerint az Erasmus keretében az idei tanév első félévében 19 ország 85 városának 96 egyeteméről 201 hallgató tanul majd az SZTE-n. Közülük 151-en egyelőre egy félévre, 50-en pedig a teljes tanévre jelentkeztek.

 

Mind a 12 karon tanulnak külföldi diákok

Az Erasmus Mundus program keretében 17-en folytatják tanulmányaikat a BTK Néprajzi Tanszékén. A Magyar Ösztöndíj Bizottság által gondozott kétoldalú államközi szerződések keretében 6 hallgatót fogad az SZTE. Az amerikai egyetemmel fennálló szerződés keretében pedig egy hallgató érkezik a TTIK-ra, biológia szakra.

 

Mind a 12 karon tanulnak külföldi diákok. A legtöbben, 37-en Törökországból, 33-an Spanyolországból, 27-en Olaszországból jönnek, de érkeznek egyetemisták többek között Finnországból, Görögországból, a Fülöp-szigetekről, Ghánából, Malawiból, Thaiföldről, Koreából és Egyiptomból is.

 

A külföldi hallgatók tájékozódását, beilleszkedését közös programokkal segíti az SZTE EHÖK Külügyi Bizottsága és az Erasmus Student Network. Filmklub, nemzeti estek és számos kulturális program színesíti majd a hallgatók hétköznapjait, hogy a félév végén feledhetetlen élményekkel fejezzék be magyarországi tanulmányaikat.

 

Mobilitas
Élénk hallgatói mobilitás az SZTE-n - GALÉRIA


Bővül a pályázati paletta

– Egyre inkább közelít egymáshoz a beérkező és a kiutazó hallgatók létszáma – magyarázta Balogné Molnár Gabriella, aki aláhúzta: a magyarországi egyetemek közül kiemelkedő az SZTE részvétele az Erasmus programban. A 2012/2013-as tanév második félévében az SZTE-ről 325 hallgató, 219 oktató, az adminisztratív személyzetből pedig 22 fő kapott Erasmus-támogatást. A 2013-2014-es tanév első félévében várhatóan 260 SZTE-s hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem 430 partnerintézményének egyikében. Pótpályázatokat azonban szeptember 30-ig még be lehet adni tanulmányi részképzésre vagy szakmai gyakorlatra, így további 40-50 pályázatot vár a Nemzetközi Mobilitási Iroda.

A következő tanévtől új lehetőség jelenik meg a pályázati palettán: az Európai Unió az Erasmus folytatásaként novembertől meghirdeti az Erasmus+ programot. Ennek köszönhetően az SZTE már az Európai Unión kívüli intézményekkel is köthet majd Erasmus együttműködési megállapodást, ezekből az országokból is fogadhat majd ösztöndíjasokat. Emellett a Stipendium Hungaricum Program keretein belül, a magyar állam ösztöndíjával is érkezhetnek hallgatók a Tisza-parti városba.

Nemcsak hallgatóknak és oktatóknak, hanem az adminisztratív személyzetnek is kiutazási lehetőséget biztosít a Campus Hungary, melynek felhívását már közzétette a Balassi Intézet.

 

A pályázati felhívás elérhető ezen a linken: http://www.campushungary.hu/sajtoszoba/271-uj-palyazati-felhivas


Pályázni október 10-ig lehet a Balassi Intézet honlapján. Az első két pályázati körben az SZTE tarolt, akkor innen nyertek a legtöbben.


– Minden egyetemi polgárunk találhat külföldi ösztöndíjas lehetőséget a fent említett programok keretein belül. Éljenek a lehetőségekkel!
– buzdít mindenkit Balogné Molnár Gabriella. Hangsúlyozta: az SZTE nemzetközileg is elismert felsőoktatási intézmény, kiemelkedő eredményekkel. A cél a közeljövőre nézve, hogy az egyetem Európai Unión kívüli kapcsolatrendszere is tovább bővüljön.


Az ösztöndíj-lehetőségekről részletes tájékoztatást legközelebb a szeptember 24-i Ösztöndíjas Börzén tart a Nemzetközi Mobilitási Iroda a Rektori Hivatal Átriumában.

 

Bobkó Anna

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)