pal_jozsef_kiemelt2

Frankofón rektori konferencia elnökségében az SZTE rektorhelyettese

Pál Józsefet, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesét október 12-én a bukaresti tisztújításon választották be a Frankofón Egyetemi Ügynökség Közép- és Kelet Európai Rektori Konferenciájának (AUF CONFRECO) 9 tagú elnökségébe.

Az Agence Universitaire de la Francophonie − AUF (http://www.auf.org/), magyarra fordítva Frankofón Egyetemi Ügynökség – 1961-ben alapított, québeci központú nemzetközi szervezet, amely a francia nyelv és kultúra fenntartásáért tevékenykedő, illetve francia nyelven is oktató felsőoktatási intézményeket tömöríti, számos eszközzel támogatva a francia nyelven folyó tudományos és oktatási programokat, frankofón egyetemi együttműködéseket. Az AUF-nek 98 országból 776 felsőoktatási intézményi tagja van, közöttük 4 hazai intézmény: a BGF, a BME, az ELTE mellett a Szegedi Tudományegyetem.

 

Az AUF regionális felsőoktatási stratégiáinak alakítására és programjainak koordinálására jött létre 2011 őszén az AUF Közép- és Kelet-Európai Rektori Konferenciája (CONFRECO, http://www.confreco.org/spip.php), amelynek a szegedi egyetem alapító tagja (az alapító közgyűlésen az SZTE-t Pálfi György nemzetközi és közkapcsolati igazgató képviselte). A CONFRECO első két évében a szervezet jelentős fejlődésen ment keresztül, 16 országból mára közel száz tagintézménnyel rendelkezik. A CONFRECO 2013. október 12-i bukaresti közgyűlésén 4 éves időtartamra megválasztották a szervezet elnökét és az elnökség tagjait. A CONFRECO új elnöke Dorel Mihai Paraschiv professzor, a Bukaresti Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese lett. A Szegedi Tudományegyetem számára nagy megtiszteltetés, illetve az itt folyó frankofón egyetemi tevékenység elismerése, hogy a CONFRECO elnökségébe első magyar tagként Pál József professzor, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes is bekerült.

 

− A CONFRECO elnökségének célja, hogy erősítsük a francia nyelv és kultúra, a francia nyelvű oktatás szerepét a közép- és kelet-európai térségben. Úgy gondolom, ez az egyetemünk számára rendkívül megtisztelő megbízatás további lehetőséget teremt rá, hogy Szeged és az SZTE eddig is jelentős súlyát tovább érvényesítsük az AUF-en, illetve a frankofónián belül mind a rendezvények szervezése, mind a pályázatokban való részvételek terén – emelte ki Pál József.

 

A Szegedi Tudományegyetem egyébként évek óta a legaktívabb közép-európai AUF-tagok egyike, az universitas frankofón témákban, képzésekben érintett karai közül mindhárom (Állam- és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) nyert el korábban AUF-támogatást különböző frankofón projektekhez. Az ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete koordinálásában működő francia nyelvű nemzetközi tanulmányok képzés évek óta fogad AUF-ösztöndíjas hallgatókat. Jelentős fejlődést hozott a 2011-ben az SZTE Egyetemi Könyvtárban létrehozott AUF Információs Pont. Ezt a rendszert fejleszti tovább, illetve bővíti ki egyéb lehetőségekkel az az újabb AUF egyetemi központ (CRU), amit az SZTE-n nyílt Frankofón Egyetemi Központhoz kapcsolódóan avattak idén szeptember 20-án.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.