Az irodalomtudomány aktuális kérdései szeminárium 2.

Kurzuskód: FRAM2121

Oktató: Kovács Katalin

Kurzustípus: szeminárium

Óraszám: heti 2 óra

Kredit: 1

Teljesítés: gyakorlati jegy


Tematika

A hasonló tárgyú előadásra támaszkodó szeminárium célja, hogy a művészetekkel (elsősorban a festészettel: a klasszicizmus és a felvilágosodás francia festészetelméletével) kapcsolatban áttekintse a (stílussal szembeállított) modor (manière) fogalmát, majd a témával kapcsolatos szövegek és képek elemzésével illusztrálja e fogalmakat. Módszertani célkitűzés: recenzió, kritika írása


  1. Textes en rapport avec le goût : les sens et le goût. I. (Brillat-Savarin).

  2. Textes en rapport avec le goût II. (Gracián, La Rochefoucauld, Montesquieu).

  3. L’artiste et le problème du goût : la question de la manière. La manière du rococo ; la manière de quelques peintres : Chardin et Boucher (le bon vs le mauvais goût ; la bonne vs. la mauvaise manière ; S. Radnóti, C. Thomas)

  4. La manière : un concept historique, un concept artistique, un concept esthétique ? Notions et critères rattachés à la manière (le style, le mode; l’individualité, la subjectivité, le je-ne-sais-quoi, etc – Poussin ; A. Herschberg-Pierrot, G. Dessons, V. Jankélévitch)

  5. La manière dans la théorie picturale des XVIIe-XVIIIe siècles : emprunts et influences (Roger de Piles, Dandré-Bardon, Diderot)

  6. La manière de quelques peintres : Claude Lorrain, Watteau (textes)

  7. Cours méthodologique : comment écrire un compte-rendu ? Présentation des comptes-rendus en français et en hongrois

  8. La critique d’art comme genre littéraire autonome au XVIIIe siècle

  9. exposé / présentation d’un livre : compte-rendu

  10. exposé / présentation d’un livre : compte-rendu

  11. exposé + remise du compte-rendu

  12. conclusion, évaluation des comptes-rendus



Kötelező és ajánlott szakirodalom :

ALPERS, Svetlana, L’art de dépeindre [Hű képet alkotni. Holland művészet a XVII. században, ford. Várady Szabolcs, Budapest, Corvina, 2000.]

DESSONS, Gérard, L’art et la manière. Art, littérature, langage, Paris, Champion, 2004.

DIDEROT, Salons (en différentes éditions : chez Hermann en 4 volumes ; par L. Versini etc.)

GRACIÁN, Baltasar, L’Art de la prudence (trad. Par Amelot de la Houssaie), Paris, Rivages poche, 1994. / Az életbölcsesség kézikönyve (ford. Gáspár Endre), Bp., Phőnix Kiadás, 1943. sur MEK: http://mek.oszk.hu/01900/01922/

JAQUET, Chantal: Philosophie de l’odorat, Paris, PUF, 2010.

LA ROCHEFOUCAULD, François de, Maximes, mémoires, œuvres diverses, Paris, Classiques Garnier, 1992.

MICHEL, Christian, « Manière, Goût, Faire, Style ; les mutations du vocabulaire de la critique d’art en France au XVIIIe siècle », in Rhétorique et Discours critique (Actes du colloque, Paris, E.N.S 1987), Paris, ENS, 1989, p. 153-159.

MONTESQUIEU, Essai sur le goût (1753), Paris, Payot, 1993. [magyarul: Esszé az ízlésről (ford. Balázs P. és Harkányi A.), in A tudom-is-én-micsoda fogalma (Források és tanulmányok), szerk. Bartha-Kovács K. és Szécsényi E., Budapest, L’Harmattan, 2010, o.]

POUSSIN, Nicolas, Lettres et propos sur l’art, textes réunis et présentés par A. Blunt, Paris, Hermann, 1994.

RADNÓTI, Sándor: „Jó ízlés, rossz ízlés”: http://www.dura.hu/html/mindentudas/radnotisandor.htm

THOMAS, Catherine, « Les petits romantiques et le rococo : éloge du mauvais goût », in Persée, vol. 34, n° 123, p. 21-40 : http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/roman_0048-8593_2004_num_34_123_1241



A teljesítés feltételei

  • Aktív órai munka, valamint a választott témából szóbeli referátum (1-2 oldalas hand-outtal) és a referátum alapján elkészített, lapalji lábjegyzetekkel és bibliográfiával ellátott, önálló kutatáson alapuló (5-6 gépelt oldalas) házi dolgozat. A kész dolgozat beadási határideje: a szóbeli referátumot követő hét, de legkésőbb május 5-ig.

VAGY:

  • két recenzió (kb. 2 gépelt oldal) megírása, egy francia és egy magyar nyelvűé, a témával kapcsolatos, szabadon választott könyvekről, és az órán a könyvek bemutatása, kritikája

A kurzus teljesítésének feltétele, hogy mindkét részjegy minimum elégséges legyen.